Volledig scherm
Autobrand tijdens de jaarwisseling in Nijmegen. © Persbureau Heitink

Met vuurwerk is Nijmegen nooit gegarandeerd veilig tijdens oud en nieuw

NIJMEGEN - Zonder een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen is er in Nijmegen geen garantie dat de jaarwisseling veilig zal verlopen, zonder incidenten. Ondanks vele maanden van voorbereiding op een veilig oud en nieuw, was het weer een incidentrijke jaarwisseling in de stad. 

In Neerbosch-Oost en Hatert zorgden jongeren voor problemen en ernstige overlast, in het centrum werd een agent mishandeld. De schade, onder meer aan wijkcentrum Hatert, was aanzienlijk. 

Dat blijkt uit de evaluatie van de jaarwisseling die de gemeente gisteren heeft gepresenteerd. ,,Er is geen enkele avond in het jaar waarop we het zo druk hebben”, verzucht burgemeester Hubert Bruls.

,,Het was nog redelijk rustig, we hebben het klein weten te houden. Maar wat een overlast en onheil is het elk jaar. Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen het spuugzat zijn. We registreren lang niet alle schade. Vijf jaar geleden dacht ik ook nog: leven en laten leven. Maar wat een rare beleving van feest is dat inmiddels geworden.”

Alleen landelijk verbod helpt

De conclusie van burgemeester en wethouders is dat er een landelijk verbod moet komen voor in ieder geval knalvuurwerk en vuurpijlen. Het kabinet moet daar serieus werk van maken, staat in het eindrapport te lezen.

Als dat niet geregeld mocht zijn, dan is er geen enkele garantie dat incidenten te voorkomen zijn. Bruls: ,,Ik denk dat het goed komt. Met een verbod wordt handhaving veel gemakkelijker.”

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Nieuwjaarsnacht: een brandje op Plein '44. © Gerard Verschooten

42 keer uitrukken

Uit de evaluatie blijkt dat de brandweer die nacht 42 keer moest uitrukken. In Neerbosch-Oost veroorzaakte een groep van een tiental jongeren van tussen 15 en 20 jaar oud veel problemen. Zij barricadeerden de weg en één van hen, een minderjarige, gooide met vuurwerk naar de politie.

Hij werd aangehouden. De meesten van de groep waren op bezoek bij de familie van de gearresteerde jongen. De politie wist door een gesprek met de ouders en de visite verdere escalatie te voorkomen. 

Vuurwerk in wijkcentrum Hatert

Ook in Neerbosch werden de voorramen van twee bussen vernield door vuurwerk. In Hatert vernielden jongeren de ruiten van het wijkcentrum en gooiden vuurwerk naar binnen.

Er kon niemand aangehouden worden. In het stadscentrum liep een agent een hersenschudding op bij een mishandeling. Daarvoor is inmiddels wel een verdachte aangehouden.

In aanloop naar oud en nieuw heeft de gemeente veel gedaan om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Gedurende vier maanden kwamen vertegenwoordigers van een groot aantal instanties en verenigingen bij elkaar om voor de hele stad de risico-locaties in beeld te brengen en er voorlichting op scholen te geven en activiteiten in de wijken te organiseren. Er was onder meer een vijfdaags voetbaltoernooi waar 700 jongeren bij betrokken waren.