Volledig scherm
PREMIUM
© RAN/DG

'Millingen bestaat nog, al heeft het ook enige granaattreffers gehad'

Ooggetuige van de oorlogDe sneeuw blijft vallen. De Nijmegenaren luisteren vol verwachting naar de bulletins op de radio over Stalin met nieuwe Russische successen. De hoop groeit. Maar de Duitsers beschieten nog steeds de Waalbruggen. In de krant staat een oproep om te vlaggen voor de verjaardag van prinses Margriet.

De Nijmeegse historicus Joost Rosendaal bestudeerde tientallen dagboeken van gewone Nijmegenaren die zij bijhielden in de periode dat Nijmegen frontstad was (september ’44 - mei ’45). In een wekelijkse serie herbeleven we deze dramatische oorlogsmaanden, precies 75 jaar later.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Het ‘kutleven’ van zwerver Frans (42) in Nijmegen: ‘Ik ben bespuugd, beschoten en overgoten met cola’
    PREMIUM
    VIDEO

    Het ‘kutleven’ van zwerver Frans (42) in Nijmegen: ‘Ik ben bespuugd, beschoten en overgoten met cola’

    NIJMEGEN - 3 euro. Dat is de opbrengst van urenlang bedelen op een slechte dag. Als het regent en iedereen zich diep weggedoken in capuchons naar een volgende bestemming haast. De blik op de straatstenen. Niemand die de uitgestoken hand van Frans ziet die een euro wil. Of een sigaret. Of een boterham. Op nog slechtere dagen bedelt hij maar 3 euro bij elkaar én wordt hij uitgescholden, overgoten met cola of bespuugd.