Minder Gele Hesjes dan verwacht verzamelen zich in Nijmegen voor demonstratie

Update / VideoNIJMEGEN - Enkele honderden Gele Hesjes trekken zaterdagmiddag door Nijmegen. Dat zijn er aanzienlijk minder dan de 2500 die de organisatie zelf uit binnen- en buitenland had verwacht. 

 Op het station in Nijmegen verzamelden zich zaterdagmiddag even voor 14.00 uur honderd tot tweehonderd  betogers.  Zij wachtten daar op medestanders die met de trein en met bussen uit België kwamen. Het was de eerste internationale Gele Hesjes betoging in de regio.  

Om 14.00 uur vertrokken de Gele Hesjes om door de stad naar Plein 1944 te lopen. Onderwijl werden leuzen geroepen als : ‘Rutte rot op’, ‘Jetten rot op’, ‘EU weg ermee’ en ‘nexit nexit’. 

Lijsttrekker Rob Jetten van D66 flyert juist vandaag in Nijmegen voor de Europese verkiezingen van 23 mei.

Volledig scherm
D66-fractieleider Rob Jetten flyert in Nijmegen voor de Europese verkiezingen. © DG

Ordelijk

Een half uur later bereikte de groep Plein 1944. Het aantal mensen was daar inmiddels gegroeid tot ongeveer 300. De politie schat het aantal op 200 tot 250 en zegt ook dat het ordelijk verloopt. De organisatie heeft zelf mensen meegenomen die ervoor zorgen dat de betoging goed verloopt, dat demonstranten geen rommel maken of vuurwerk afsteken.

Volledig scherm
Aangekomen op Plein 1944 in Nijmegen is de groep gegroeid tot 300 à 400 mensen. © DG
Volledig scherm
Gele Hesjes verzamelen zich op het stationsplein in Nijmegen voor een demonstratie. © DG

Een van de spreekstalmeesters noemt dat de opkomst kleiner is dan gehoopt. De Nijmeegse tak van de beweging verwachtte tot 2500 mensen uit binnen- en buitenland. Het aantal mensen dat op de demonstratie van vandaag afkomt is groter dan bij eerdere betogingen in Nijmegen.

In Rotterdam heeft voorman Marco de Haas zaterdag juist  de stekker uit de protestbeweging getrokken. Hij verwachtte een hoge opkomst bij de geplande demonstratie in de Maasstad, maar dat viel tegen. Eerder al veranderde de groep de kleur van hun hesjes naar oranje vanwege de handweigering van enkele gele hesjes tijdens een bezoek aan premier Rutte. 

Volledig scherm
De Gele Hesjes vertrekken vanaf het stationsplein in Nijmegen. © DG
Volledig scherm
De stoet Gele Hesjes op het Joris Ivensplein in Nijmegen. © DG
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement