Na het knippen pakt deze Nijmeegse kapper zijn antieke camera

NIJMEGEN - Hij was muzikant, fotograaf en dj en werd uiteindelijk kapper. Toen Joris Ruijzenaars (52) een antieke Roleicord in handen kreeg bloeide de oude liefde op. Het resultaat: een serie straatportretten van Nijmegenaren. Na de knipbeurt.

Het zijn vierkante portretfoto's. Niet honderd procent perfect. Soms zit er een verkleuring in, dat heb je met analoge negatieven. Wat opvalt is de ontspannenheid van de modellen. Ze kijken recht de camera in en geven een stukje van hun persoonlijkheid prijs.

Vertrouwen

Volledig scherm
Ruijzenaars maakt vierkante portretfoto's van zijn klanten. © Joris Ruijzenaars

,,Ik denk dat je op veel van mijn foto’s een vorm van vertrouwen ziet", zegt de maker Joris Ruijzenaars. Niet vreemd want hij is ook de kapper van zijn modellen. ,,Ze hebben eerst een uur bij mij op de stoel gezeten, ik heb aan hun haar en hoofd gezeten, we hebben wat met elkaar gepraat. Dat schept een band. Bovendien komen veel van hen al jaren bij mij voor een knipbeurt.”

Deze vorm van portretfotografie begon een beetje per ongeluk. ,,Ik maakte een straatfoto van de dochter van een vriendin. En dat vond ik eigenlijk wel mooi. Zo kwam ik op het idee om mijn klanten te fotograferen, hier in de Van Oldenbarneveltstraat. Het is een goede straat voor dit doen: bomen, mooie panden en zichtlijnen.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement