Nijmegen Centraal
Volledig scherm
PREMIUM
Nijmegen Centraal © Bert Beelen

Naam hoofdstation verandert mogelijk in ‘Nijmegen Centraal’

NIJMEGEN - Grote kans dat station Nijmegen over een paar jaar ‘Nijmegen Centraal’ heet. De gemeente ziet de nieuwe naam wel zitten en wil hierover rond de verbouwing van het station en de directe omgeving in gesprek met ProRail. Met de aanpassing is 100.000 tot 150.000 euro gemoeid. 

Poll

De naamswijziging van het hoofdstation in Nijmegen Centraal

  • is een goed idee en mag best 100.000 tot 150.000 euro kosten (21%)
  • is prima, maar de gemeente moet niet alleen voor de kosten opdraaien (21%)
  • is onzin, besteed dit geld aan belangrijker zaken (58%)
1439 stemmen

Dat antwoordt de gemeente op vragen, nadat bekend is geworden dat de hoofdstations van Eindhoven en Amersfoort in december de titel 'Centraal' krijgen. Lange tijd was dat predicaat voorbehouden aan vijf grote stations in de Randstad: Amsterdam, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht.

Vier jaar geleden, bij de opening van het grondig verbouwde station in het centrum van Arnhem, kreeg dat treinknooppunt als eerste buiten die bubbel die eretitel.

Waaraan moet station voldoen?
Om voor de aanduiding ‘Centraal’ in aanmerking te komen, moet een station voldoen aan een aantal voorwaarden, stelt woordvoerder René Vegter van ProRail. Aan de meeste voldoet Nijmegen ruimschoots. Zo heeft de stad méér dan drie stations (Nijmegen, Dukenburg, Heyendaal, Lent en Goffert), telt de Waalstad met 176.681 inwoners er ruim meer dan de vereiste 100.000 en maken op het station dagelijks gemiddeld 45.403 mensen (eis: 40.000) gebruik van het openbaar vervoer. Dat zijn er meer dan op bijvoorbeeld Arnhem Centraal en in Amersfoort. De naam ‘Nijmegen Centraal’ zorgt bovendien voor meer duidelijkheid, waarmee het station voldoet aan het vierde criterium.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement