NEC’er Bas Kuipers leest voor op basisschool De Wingerd

NIJMEGEN - Dit is het effect van een rolmodel: een muisstille aula vol jongens en meisjes van een jaar of acht, negen die geconcentreerd zitten te luisteren als ze worden voorgelezen. Het rolmodel is NEC-linksback Bas Kuipers, die dinsdag op verzoek van Bibliotheek Gelderland-Zuid een stukje voorlas uit het kinderboek ‘Koen Kampioen’ op basisschool De Wingerd in de Nijmeegse wijk Lindenholt.

Daarmee trapte hij het leesproject ‘Scoor een boek’ af, waarbij kinderen punten krijgen voor ieder uitgelezen boek. Doel is om kinderen uit groep vijf en zes aan het lezen te houden, omdat ze rond die leeftijd minder gaan lezen. Vooral jongens haken af.

Taal

Quote

Misschien ging het goed, omdat ik mijn drie broertjes vroeger wel eens heb voorgele­zen

Bas Kuipers, NEC-speler

,,Het is in de afgelopen twee jaar gebleken dat er een toename is van het aantal gelezen boeken door dit project”, zegt Kees Meulendijks van de bieb. ,,En dat kinderen het echt leuk vinden en dat vinden we zo belangrijk. Als ze het plezier in lezen ontdekken, gaan ze vanzelf meer lezen en worden ze beter in taal.”

Dankzij NEC gaat het project meer leven, zegt hij. ,,Als we de naam NEC noemen in de klas, gebeurt er al wat.”

Moeder

Aan Kuipers hadden de kinderen een goed voorbeeld. Hij las mooi voor, zonder te hebben geoefend. ,,Misschien ging het goed, omdat ik mijn drie broertjes vroeger wel eens heb voorgelezen.” 

Het hebben van een moeder die kinderboeken schrijft, Isa Maron, dat helpt ook. ,,We werden gestimuleerd om veel te lezen. Nu lees ik best veel. Ik vind het belangrijk dat kinderen beseffen dat er meer is dan de telefoon, computer of iPad.”

Ook op tien andere basisscholen in Nijmegen, Beuningen, Heumen, Leuth en Ewijk lazen dinsdag NEC-spelers voor. Aan het project doen 438 kinderen mee. 

Volledig scherm
NEC-er Bas Kuipers leest voor op basisschool de Wingerd. © Foto: Bert Beelen