Volledig scherm
De verwoeste binnenstad van Nijmegen na het bombardement van 1944. In het hart: de plek waar nu Plein 1944 ligt. © Regionaal Archief Nijmegen

NEC houdt één minuut stilte voor
slachtoffers oorlogsbombardement

NIJMEGEN - Voetbalclub NEC houdt voorafgaand aan de wedstrijd tegen Almere City één minuut stilte ter nagedachtenis van het bombardement in Nijmegen tijdens de Tweede-Wereldoorlog. Het is volgende week vrijdag - als NEC aantreedt tegen de ploeg uit Almere -  exact 75 jaar geleden dat bommen het hart van de stad troffen.

In een tijdsbestek van nog geen halve minuut werd een groot deel van het centrum volledig weggevaagd. Duizenden raakten gewond en bijna 800 Nijmegenaren kwamen om het leven. 

De herdenking van het bombardement is dit jaar groter dan ooit. De activiteiten gaan op 15 februari van start op Plein 1944. Daar zullen tot 1 maart posters te zien zijn die de 776 slachtoffers van het bombardement verbeelden. 

Brandgrenzen

Op de herinneringsavond op 21 februari staan vanaf 20.00 uur honderden zangers langs de brandgrenzen in de binnenstad. Daar worden ook duizend lichtjes geplaatst. Ze zullen een kwartier lang zingen over leven, hoop en toekomst, in- en uitgeluid door de klokken van de Stevenstoren. Ook zijn er verhalenvertellers en hardlopers met fakkels. De Molenstraatkerk is verzamelpunt en na afloop mogen alle Nijmegenaren gratis twee exposities over de oorlog bekijken in museum Het Valkhof.

Vrijdag 22 februari is er vanaf 11.30 uur een herdenkingsprogramma in de St. Stevenskerk. Ook is er een bijeenkomst bij het monument De Schommel aan de Raadhuishof. Sprekers zijn onder anderen burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet, staatssecretaris Paul Blokhuis en burgemeester Bruls. Om 13.28 uur worden er twee minuten stilte gehouden.

Van 22 februari tot 20 september kan iedereen zich tot slot aansluiten bij de Sunset March, de dagelijkse mars over stadsbrug De Oversteek om de bevrijding te herdenken. Medewerkers van NEC en voetballers van het NEC Old Stars team lopen op een nog nader te bepalen moment mee met de Sunset March.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement