Voorgevel van het Canisius College staat te koop.
Volledig scherm
Voorgevel van het Canisius College staat te koop. © Flip Franssen

Nieuw boek over Canisius College: ode aan een relikwie van het Rijke Roomse leven

NIJMEGEN - Alleen het frontgebouw staat er nog en dat is al imposant genoeg. Het voormalige Canisius College was ooit een veel groter complex. Wies van Leeuwen en Jos Joosten hebben een boek geschreven over de geschiedenis van het beeldbepalende pand aan de Berg en Dalseweg. 

Het oude Canisius College is verkocht. Vevag Vastgoed is de nieuwe eigenaar van het oranjerode gebouw aan de Berg en Dalseweg. Wat dat bedrijf ermee gaat doen, is nog niet bekend. Hotel, kantoren, appartementen, het kan allemaal. Zeker is dat de historische buitenkant en binnenkant behouden blijven want het is een rijksmonument.

Veel Nijmegenaren  weten niet meer wat het belang is geweest van het bouwwerk. Daarom heeft de Nijmeegse uitgeverij Vantilt uit boek gepubliceerd: ‘Het Canisius College, Monument van katholieke emancipatie’. De schrijvers zijn architectuurhistoricus Wies van Leeuwen en Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse Letterkunde en oud-leerling. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
© Flip Franssen

Vooral het front was imposant

De paters Jezuïeten gaven in 1898 de opdracht voor de bouw. Het ‘Rijke Roomse Leven’ was in volle gang. Na eeuwen van achterstelling mochten de katholieken hun geloof weer belijden. Er werden kerken, kloosters en scholen gebouwd. De oprichting van het Canisius College viel in die beweging. De architect was Nicolaas Molenaar, een van de beste leerlingen van Pierre Cuypers, de architect van het Rijksmuseum en Centraal Station van Amsterdam.

Vooral het front werd imposant met rijkversierde galerijen, pilaren, glas-in-lood en de bibliotheek die inmiddels beroemd is. Van Leeuwen beschrijft gedetailleerd hoe het pand tot stand komt en welke architecten er aan bijdragen.

Quote

Achteraf gezien waren de sporen van het oude Canisius nog duidelijk aanwezig

Jos Joosten, Co-auteur en oud-leerling Canisius College

De vleugels aan de achterzijde, waar de internaatleerlingen woonden en les kregen, zijn eenvoudiger. Van Leeuwen noemt het college een aparte gemeenschap die vergelijkbaar was met een legerkamp. Er was een strakke dagindeling naar oud kloosterlijk model. Het was de plek waar kinderen van de katholieke elite werden opgeleid, Ruud Lubbers en Hans van Mierlo hebben er op school gezeten.

Het internaat hield op te bestaan in de jaren zestig en in 1982 verhuisde de school naar het gebouw van Mater Dei, verderop aan de Berg en Dalseweg. Co-auteur Jos Joosten maakte die fase mee. ,,In mijn herinnering was het een gewone school maar achteraf gezien waren de sporen van het oude Canisius nog duidelijk aanwezig. De paters, de talloze buitenschoolse activiteiten, de opening van het schooljaar in de kapel en de Praatkelder. Het Canisius College was een belangrijke factor in de intellectuele katholieke emancipatie en rond 1980 was die voltooid en misschien niet meer relevant.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement