Nieuw cyberteam voor politie in de regio

VIDEOARNHEM - De politie Oost-Nederland richt een nieuw cyberteam op. Zij gaan de zaken op het gebied van digitale criminaliteit oppakken. Het nieuwe cyberteam zal bestaan uit zestien digitale experts. Verder krijgen de vijf politiedistricten in Gelderland en Overijssel elk twee nieuwe digitale experts.

Dat maakte politiechef Oscar Dros dinsdagmiddag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de Eenheid Oost.

Uit de cijfers over 2018 blijkt dat de traditionele misdaad daalt. Het gaat daarbij om inbraken, straatroven en geweldszaken.

Verschuiving 

Volledig scherm
Politiechef Oscar Dros. © DG

 Desondanks durft Oscar Dros niet te stellen dat de dat de samenleving ‘over de volle breedte veiliger’ is geworden. ,,Wij zien een verschuiving. We zien bijvoorbeeld traditionele boeven opduiken in de digitale criminaliteit.”

De politie ziet tevens nieuwe type criminelen ontstaan die zich volop bezighouden met cybercrime. Het kan daarbij gaan om ‘phishing’ het verkrijgen van bankgegevens, afpersing door online computers te vergrendelen tot het binnendringen van computersystemen (hacken).

Belangrijker 

Hoofdofficier John Lucas en regioburgemeester Hubert Bruls zijn blij met de komst van het nieuwe cyberteam. Digitale rechercheurs worden steeds belangrijker. Het Openbaar Ministerie krijgt steeds meer cybercrime-zaken binnen, zegt Lucas. ,,De bestrijding daarvan vergt steeds meer mensen. Ik denk dat er ook zaken blijven liggen en dat er zelfs een onontgonnen gebied is.” 

Ook gemeenten halen volgens de Nijmeegse burgemeester Bruls steeds meer digitale deskundigen binnen op het gebied van veiligheid. De steden Enschede en Nijmegen lopen daarbij voorop, aldus Bruls.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement