Volledig scherm
Impressie van het Valkhof Festival. © Paul Wijsen / Valkhof Festival

Nieuw talent spotten op Valkhof Festival? Let eens op deze artiesten

NIJMEGEN - Gratis bands zien die misschien later beroemd worden? Die kans is best groot op het Valkhof Festival. Ook De Staat, Ben Howard en Kurt Vile stonden er ooit. Tijdens de Vierdaagsefeesten biedt het festival weer zo’n 120 acts. Turkse pop, Britpop, soul, noiserock, black metal en Ghanese high life. Het is er allemaal. Vier voorbeelden van opkomend talent.

1. Eerie Wanda 

Volledig scherm
Marina Tadic, frontvrouw van Eerie Wanda. © PR

Marina Tadic speelt op het Valkhof een thuisduel, als ze aantreedt met haar combo Eerie Wanda. De in Kroatië geboren, Nijmeegse zangeres en gitariste brengt met Jeroen de Heuvel (toetsenist) en Jasper Verhulst (bas) fijnzinnige droompop van Pet Town.

Die tweede plaat oogstte begin dit jaar lovende kritieken. Ook in Amerika. De gezaghebbende website All Music stelt dat Pet Town een rustig album is, maar geen enkel moment saai is vanwege de rijkheid van Tadics stem en de kracht van haar teksten.

En ook: er zit een ontwapende directheid in de melodieën en de woorden.

14 juli, 16.00 uur.

2. Black Midi

Volledig scherm
Black Midi © Dan Kendal

Ze waren al een hype toen ze nog niets uit hadden, de musici van Black Midi. Zo gaat dat al decennia in Engeland. Maar het eigenzinnige Black Midi, vergeleken met Primus, Pere Ubu en Slint, heeft de opgeklopte belofte van de media waargemaakt. Met optredens en met debuut Schlagenheim.

Dat scoorde positieve recensies.

Muziekmagazine OOR oordeelde over een album met noise, postpunk en mathcore: de muzikanten ‘kunnen rocken, funken, freaken, temporiseren, pesten, flirten, slijmen, sluipen…en dan ineens woest uithalen. Band met karakter. Magistrale plaat.’

14 juli 21.45 uur.

3. Zwangere Guy

Volledig scherm
Zwangere Guy. © Elie Carp

Website 3voor12 noemde Zwangere Guy de gekste rapper van België vanwege zijn recente optreden op Down The Rabbit Hole: ‘Zijn maniakale blik laat je vaak afvragen waar het theater stopt en de gekte begint. Halverwege de set worden de praatjes vager en zijn teksten eerlijker wat het nogal heftig maakt om in het publiek te staan.’

Gorik van Oudheusden (31) alias Zwangere Guy rapt in Gorik Pt. 1 over zijn door haar partner mishandelde en misbruikte moeder. Zware kost, inderdaad. Maar de Brusselaar beschikt over humor.

In het titelnummer van zijn recente album Wie is Guy? geeft hij diverse antwoorden op die vraag en dan breekt een vrouw in: ‘Fuck you Guy, egocentrische motherfucker, altijd maar bezig met hoe goed dat ge zijt.’ Zwangere Guy heeft echter recht van spreken, hij is in wat hij doet heel goed.

16 juli,  20.15 uur.

4. Fontaines D.C., 

Volledig scherm
Grian Chatten van Fontaines D.C. © Redferns

‘My childhood was small, but I’m going to be big’ zingzegt Grian Chatten op het albumdebuut van Fontaines D.C. Een wereldster zal Chatten nooit worden, daarvoor is zijn stem te beperkt en de muziek van zijn band te weinig mainstream.

Maar het uit Dublin stammende kwintet met invloeden van The Fall, Joy Division en Pogues is een gouden toekomst voorspeld als het om postpunk gaat.

De Volkskrant: ‘de leukste nieuwe gitaarband van 2019.’

19 juli, 22.30 uur

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Schooldreiger’ (25) in Nijmegen blijkt student die schietspel naspeelde: ‘De aanhouding was vet heftig’
    VIDEO | UPDATE

    ‘Schoold­rei­ger’ (25) in Nijmegen blijkt student die schietspel naspeelde: ‘De aanhouding was vet heftig’

    NIJMEGEN - Het Technovium-gebouw aan de Heijendaalseweg in Nijmegen is deze donderdagmiddag ontruimd nadat een man met een wapen in de hand binnen stond. De politie laat weten dat inmiddels het gevaar is geweken en een 25-jarige Nijmegenaar is aangehouden. Kennelijk was de student bezig met de opname van een video die moest lijken op het computerspel Grand Theft Auto.