Nieuwe kankerbehandeling met radioactieve bolletjes in Radboudumc

NIJMEGEN - Het Nijmeegse Radboudumc en medisch innovatiebedrijf Quirem Medical uit Deventer gaan samenwerken om lever-, alvleesklier- en hersentumoren doelgerichter te kunnen behandelen. 

Ze willen radioactieve bolletjes (holmium-166 microsferen) produceren waarmee tumoren lokaal bestraald kunnen worden. Voor het inbrengen van de bolletjes is een operatie nodig waarbij een MRI-scanner een prominente rol speelt. Met behulp van de MRI-beelden kunnen de bolletjes worden geplaatst op de plek waar ze optimaal de tumor kunnen bestrijden. 

Vandaag hebben het Radboudumc en Quirem Medical een overeenkomst getekend om de nieuwe behandelingsmethode te verfijnen. Het grote voordeel van de nog nieuwe techniek is dat de bestraling rechtstreeks in de aangedane weefsels kan worden gegeven. 

Bestralingsdosis
,,Een precies op de individuele persoon afgestemde behandeling wordt zo mogelijk. Omdat we de radioactieve straling nog beter op de tumor zelf kunnen richten, is het mogelijk de bestralingsdosis verder te verhogen”, aldus interventieradioloog Jurgen Fütterer van het Radboudumc. 

Momenteel wordt de technologie al gebruikt voor de behandeling van levertumoren die niet meer chirurgisch te verwijderen zijn. Een verfijnde toepassing van deze manier van bestraling moet de komende jaren leiden tot een betere behandeling van kankerpatiënten en het stimuleren van nieuwe toepassingen.

De MRI-scan voor kankerbehandeling.
Volledig scherm
De MRI-scan voor kankerbehandeling. © Radboudumc
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement