Een van de twintig jaar oude roltrappen is al verwijderd.
Volledig scherm
Een van de twintig jaar oude roltrappen is al verwijderd. © Geert Willems

Nieuwe roltrappen in Marikenstraat; oude waren te vaak kapot

NIJMEGEN - De Marikenstraat krijgt twee nieuwe roltrappen, omdat de oude exemplaren te vaak defect waren. Winkelend publiek moest vaak de roltrap als hoge trap gebruiken, omdat het mechanisme het niet deed. Eigenlijk moest de trap gaan draaien op het moment dat er iemand op ging staan.

De afgelopen dagen stond er een hek aan de boven- en benedenzijde zodat de trappen helemaal niet gebruikt konden worden. Het bleek een voorbode voor de operatie van deze maandag. Met twee heftrucks werden de oude trappen verwijderd, terwijl de nieuwe exemplaren al klaar lagen.

De twee nieuwe roltrappen voor de Marikenstraat liggen klaar.
Volledig scherm
De twee nieuwe roltrappen voor de Marikenstraat liggen klaar. © Geert Willems

Directeur Hans Peters van boekhandel Dekker van de Vegt, die de roltrappen vrijwel voor zijn winkeldeur heeft, constateerde ook dat de roltrappen het niet deden. ,,Ze waren ook al twintig jaar oud en roltrappen in de buitenlucht is altijd een probleem. Dat zie je wel aan de fietsroltrap bij de Hezelpoort.”

Na regelmatige storingen werd die roltrap zelfs helemaal verwijderd. Peters: ,,Er zijn inmiddels nieuwe technieken waardoor deze nieuwe beter bestand moeten zijn tegen de weersomstandigheden.” 

Roltrappen zijn belangrijk voor winkels

Hij schat dat de vervanging van de roltrappen ongeveer 120.000 euro kost. ,,Dat geld hoeven we als winkeliers niet op tafel te leggen hoor. We betalen een vast bedrag voor marketing en onderhoudswerkzaamheden.”

Hij is er nog steeds trots op hoe de Marikenstraat zowel aan de zijde van Burchtstraat als aan de Mariënburgkant op straatniveau eindigt. ,,Maar voor de winkels boven en beneden is het dan wel van belang dat de roltrappen ook functioneren.”