Heerenkamer kapper Houtstraat Nijmegen
Volledig scherm
Heerenkamer kapper Houtstraat Nijmegen © eigen foto

Nijmeegse kapper Theo van der Wouw: dit moet niet te lang duren

NIJMEGEN - Kapper Theo van der Wouw van de Heerenkamer in de Houtstraat knipte nog gewoon door. Tot dinsdagochtend toen alles op slot moest. Hij en zijn collega’s kunnen het echter niet lang zonder klanten volhouden. 

De coronacrisis hakt er flink in bij de beroepsgroep, dus hij begrijpt kappers die toch af en toe een klant helpen, al riskeren ze een flinke boete. In een achterkamertje of thuis. ,,Hoewel dat laatste eigenlijk te veel risico's heeft, want je weet natuurlijk niet of het virus daar niet aanwezig is.”  

Er altijd goed uitzien

Hij kreeg een enorme lading mailtjes op de avond dat het kabinet aankondigde dat onder meer alle kapperszaken dicht moesten. ,,Mijn vaste klanten wilden weten: kunnen we nog komen? Ik was tot op dat moment opengebleven. Financieel moet dat gewoon. Ik heb zo'n 15.000 euro aan vaste lasten per maand: huur, medewerkers, belasting, verzekeringen. We hebben maar een klein team, maar de anderen had ik al thuis gelaten. Ik knipte alles zelf. Ik wilde de klanten ook blijven helpen, sommigen zijn actief in de televisie- en artiestenwereld. Die moeten er altijd goed uitzien.”

In die periode nam hij wel extra maatregelen: alle klanten moesten hun handen met gel wassen die bij de deur stond. ,,Na elke klant maakte ik de stoel schoon en ook de kapmantel gebruikte ik maar één keer. Met handschoenen werken kan ik niet, dat knipwerk is zo verfijnd.”

Uitbreidingsplannen even uitstellen

Voorlopig kan hij tot 6 april geen klant meer helpen, maar hij is meestal wel in de zaak aanwezig. ,,Dan kunnen klanten nog wel kappersbenodigdheden kopen. Maar de deur is dicht, ze moeten wel kloppen voordat ik open doe. In de etalage heb ik kunst gehangen. Ondernemers moeten nu creatief zijn.” 

Volgende week maakt Rutte bekend of de kappers na 6 april weer open mogen of langer dicht moeten blijven.

Van der Wouw heeft intussen een uitbreidingsplan klaarliggen: hij wil ook het buurpand erbij gaan huren waar tot voor kort de sigarettenwinkel van Logger was gevestigd. Het is de bedoeling dat Theo's dochter er een kapperszaak voor vrouwen gaat runnen. ,,Ik moet wel om uitstel vragen bij de winkeleigenaar, want het risico is nu te groot. Het was al de bedoeling om pas over enkele maanden open te gaan.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement