Volledig scherm
© Foto: Flip Franssen

Nijmeegse noodhulp: supermarkten mogen langer open en langere betalingstermijn voor ondernemers

NIJMEGEN - Nijmeegse supermarkten mogen langer openblijven en ook 's nachts bevoorraad worden. Daarnaast geeft de gemeente ondernemers langer de tijd om facturen te betalen. 

Ook instellingen die subsidies ontvangen krijgen een reddingsboei toegeworpen. Dat zijn de belangrijkste maatregelen die de gemeente Nijmegen neemt tegen de gevolgen van het coronacrisis.

Burgemeester Hubert Bruls en zijn wethouders presenteerden deze middag in navolging van het kabinet een pakket noodmaatregelen. ‘Het gaat om mogelijkheden die de gemeente Nijmegen kan toepassen om de financiële gevolgen van de coronacrisis te verzachten', laat het college van B en W weten. ‘De huidige crisis heeft een enorme impact op inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen. Ook financieel kunnen de gevolgen enorm of zelfs niet te overzien zijn.’

Supermarkten 's nachts bevoorraad

Belangrijk punt uit het Nijmeegse noodpakket zijn de supermarkten. Die mogen voortaan ook op zon- en feestdagen van 06.00 tot 22.00 uur open zijn. Daarnaast wordt nachtelijke bevoorrading toegestaan. 

‘Dat staan wij toe omdat supermarkten koste wat kost hun winkels goed willen bevoorraden om zo verder hamsteren tegen te gaan', meldt het college. Ook krijgen supermarkten in de binnenstad ruimer de tijd om leveranciers te laten komen. Nu dagelijks tot 14.00 uur.

Naast supermarkteigenaren schiet de gemeente Nijmegen ook andere ondernemers te hulp. Zo beloven Bruls en zijn wethouders dat de gemeente facturen zo snel mogelijk zal uitbetalen. ‘En voor de facturen die wij als gemeente uitsturen, verdubbelen we de betaaltermijn'. 

Geen tegenprestatie? Toch subsidie

Het pakket noodmaatregelen richt zich ook op subsidie-ontvangers. De gemeente zal soepeler omgaan met ‘tegenprestaties’ die normaal voor bepaalde subsidies worden gevraagd. Besloten is nu dat subsidies niet worden teruggevorderd als die tegenprestaties wegens het coronavirus niet zijn geleverd.

Bruls liet daar met betrekking tot culturele instellingen eerder het volgende over weten: ,,Nu moeten podia bijvoorbeeld nog een bepaald aantal bezoekers halen om in aanmerking te komen voor subsidie. Maar dat lukt door de coronamaatregelen natuurlijk niet.” 

De Nijmeegse set coronamaatregelen pakt ook gunstig uit voor inwoners die een huwelijk of evenement uit moeten stellen. Leges die al betaald zijn voor zulke activiteiten zullen worden teruggestort. 

Nazorg

Het noodplan is een aanvulling op het eerder door het kabinet gepresenteerde nationale steunpakket. De Nijmeegse maatregelen zijn gericht op het verzachten van de huidige gevolgen van de coronacrisis. Burgemeester en wethouders zeggen in een later stadium met voorstellen te komen over wat zij als nazorg na afloop van de crisis kunnen doen.