Nijmeegse universiteit helpt met bouw van telescoop in Namibië om zwarte gaten te kunnen filmen
NIJMEGEN - Betere foto's van zwarte gaten of zelfs een film ervan, dat wordt wellicht mogelijk dankzij het bouwen en plaatsen van een radiotelescoop in het Afrikaanse Namibië. Radboud Universiteit in Nijmegen staat de komende tien jaar financieel garant voor een wetenschappelijke en technische bijdrage aan het project.
Daardoor wordt een wereldwijd netwerk van telescopen vervolmaakt.
55 miljoen lichtjaar
Zwarte gaten zijn gebieden in het heelal met zo'n sterke zwaartekracht dat ze alles in hun omgeving aantrekken en opslokken. Tot 2019 was er geen beeld van. Dat jaar slaagden sterrenkundigen er voor het eerst in een foto te maken van een zwart gat en zijn schaduw.
Dat lukte door gebruik te maken van een netwerk van acht radiotelescopen. Dankzij die koppeling kon de foto gemaakt worden van het zwarte gat op 55 miljoen lichtjaar van de aarde. Ook sterrenkundigen van de Radboud Universiteit waren daarbij betrokken.
Scherpere foto’s en video
,,Door de nieuwe radiotelescoop kunnen betere afbeeldingen en video’s van het zwarte gat in ons eigen sterrenstelsel worden gemaakt. Wij kunnen hierdoor onze theorieën van zwarte gaten nog beter testen, en begrijpen hoe ze enorme hoeveelheden energie kunnen opwekken”, zegt Heino Falcke. Hij is bedenker en wetenschappelijk leider van het project.
De telescoop die in Namibië komt te staan, heeft een doorsnee van 15 meter en beschikt over de meest eigentijdse instrumenten. Dergelijke telescopen staan al in Chili en de Franse Alpen. De telescoop kan variaties in helderheid van grote en kleine zwarte gaten gaan monitoren.
De Africa Millimetre Telescope waar het om gaat, werkt op zonnestroom en mogelijk op waterstof. De University of Namibië is met lokale bedrijven medeverantwoordelijk voor realisatie en beheer van de telescoop.
Bouw duurt vijf jaar
Radboud Universiteit staat garant voor 1,9 miljoen euro in de telescoop zelf. Daarnaast is er een garantstelling van 1 miljoen euro per jaar voor beheer en gebruik van de telescoop en deelname aan het netwerk. Die garantstellingen moeten het eenvoudiger maken subsidies aan te vragen en investeerders te interesseren.
De telescoop staat er niet van vandaag op morgen. Bouw van het gevaarte duurt vijf jaar. Doel van alle onderzoeken is meer te weten te komen over het ontstaan van het heelal.
Rector Magnificus Han van Krieken van de Radboud Universiteit: ,,Het gaat om aansprekend fundamenteel onderzoek dat alleen kan plaatsvinden met grote investeringen en langdurende internationale samenwerking. Onderzoekers van de Radboud Universiteit kunnen daar de komende jaren aan blijven bijdragen en een voortrekkersrol blijven spelen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
update
Woningen ontruimd om moeilijk te vinden gaslek in Nijmegen
Door een gecompliceerd gaslek moesten bewoners van zo’n vijftien woningen in de Dr. Jan Berendsstraat in Nijmegen woensdagavond tijdelijk hun huis uit. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMReportage | Met video
‘Totdat we winnen’: Oekraïense Liliya demonstreerde al meer dan 40 keer tegen de oorlog vanuit Nijmegen
Op 24 februari 2022 lanceerde Rusland een grootschalige aanval op Oekraïne. Waar de wereld in de maanden erna stil stond, lijkt er nu een vreemd soort gewenning op te treden. Onacceptabel, vindt de Oekraïense Liliya Levandovska. Zij demonstreert nog iedere maand tegen de oorlog, vanuit Nijmegen. -
PREMIUM4
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je er vanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen?
-
indebuurt.nl
Dit is de Nijmeegse weersverwachting voor februari
We hebben de eerste maand van 2023 alweer achter de rug. Dat betekent dat februari is aangebroken. Wat doet deze wintermaand qua weer in Nijmegen? Jaco van Wezel, meteoroloog bij weeronline.nl vertelt het ons. -
-
-
Straatnaam Janssen moet toch weg in Rindern na mogelijk seksueel misbruik door bisschop
De straatnaam Janssen in het dorpje Rindern tussen Kleef en Millingen moet tóch worden veranderd. De straat is vernoemd naar Henrich Maria Janssen (1907-1988) uit Rindern. Deze bisschop van Hildesheim is in 2015 beschuldigd van seksueel misbruik van een misdienaar. -
Oekraïners verhuizen vandaag van Het Buitencentrum in Overasselt naar het oude gemeentehuis in Malden
In totaal 75 Oekraïense bewoners van Het Buitencentrum in Overasselt verhuizen woensdag naar het voormalige gemeentehuis in Malden. Ze betrekken daar de negentien appartementen waarin het gebouw is opgedeeld.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer