Volledig scherm
Bestuursvoorzitter Daniël Wigboldus tijdens zijn Nieuwjaarsrede in 2018. © Gerard Verschooten

Nijmeegse universiteit wil meer invloed in Den Haag

NIJMEGEN - Vanaf dit semester gaat Radboud Reflects - onderdeel van de Nijmeegse Radboud Universiteit - actualiteitencolleges organiseren in pers- en debatcentrum Nieuwspoort in Den Haag. Doel: het onderzoek van de universiteit beter zichtbaar maken voor politici en ambtenaren.

Die opmerkelijke aankondiging deed bestuursvoorzitter Daniël Wigboldus tijdens een Academic Affairsbijeenkomst van Radboud Reflects in het collegezalencomplex.

,,Het doel is om het onderzoek en de kennis van de Radboud Universiteit beter zichtbaar te maken in Den Haag”, legt Reflects-directeur Paul Bakker uit aan de telefoon. ,,Daar vindt immers veel besluitvorming plaats. Het sluit ook naadloos aan bij de nieuwe Strategie van de universiteit om a significant impact te hebben.”

Actualiteitencolleges

Onder de naam Raboud Reflects organiseert de universiteit sinds 2015 verdiepende lezingen en debatten met veelal Radboudwetenschappers, op de campus en in de Nijmeegse binnenstad. Vaak vinden ze plaats naar aanleiding van maatschappelijke discussies. Ook tijdens lunchpauzes geven Radboudwetenschappers duiding aan actuele ontwikkelingen, zoals het wel of niet terughalen van Syriëgangers, in zogenaamde actualiteitencolleges.

Deze colleges gaat Reflects nu dus ook in Den Haag houden. Dit collegejaar komen er in ieder geval vier - de eerste twee dit semester al.

Nijmegen is dé plek

Bakker: ,,We willen laten zien dat Nijmegen de plek is waar je moet zijn voor vragen over bijvoorbeeld ethiek rond technologische of andere maatschappelijke ontwikkelingen. Denk aan het insectenonderzoek van Hans de Kroon of het werk rondom digitale veiligheid van Bart Jacobs.”

Het doelpubliek van Radboud Reflects in Den Haag zijn mensen in en om de politiek. ,,Tweede Kamerleden, wetenschappelijke bureaus van partijen, maar ook ambtenaren van ministeries en organisaties als het Sociaal-Cultureel Planbureau en NWO. Onder anderen via Radboud-alumni op deze plekken wordt aandacht getrokken voor de colleges.”

Geen lobbywerk

Lobbywerk is het niet, verzekert de hoogleraar geschiedenis van de filosofie. ,,Dat zou veel rechtstreekser gaan en daarvoor is Radboud Reflects ook niet de juiste organisatie. Het gaat ons er echt om dat we via onze lezingen onderzoek voor besluitvorming nuttig kunnen maken.”

Dat de lezingen buiten Nijmegen plaatsvinden, voor mensen die niet aan de universiteit of Nijmegen verbonden zijn, is dan ook geen probleem, aldus Bakker.

Na dit collegejaar wordt geëvalueerd of de nieuwe Haagse lezingenreeks een succes is en of er aanpassingen nodig zijn.

Dit artikel verscheen eerder op VoxWeb.nl.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement