Volledig scherm
Foto ter illustratie: ouderen gamen om in beweging te blijven bij de Klup Twente in Almelo © De Klup

Nijmeegse ziekenhuis leert ouderen gamen tegen eenzaamheid

NIJMEGEN - Kunnen digitale spelletjes iets doen tegen eenzaamheid bij ouderen? Dat zoeken Radboudumc, uitvaartverzorger DELA en stichting Games for Health samen uit. Ze krijgen voor dit onderzoek 500.000 euro subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en steken er zelf ook 250.000 euro in.

Quote

Nieuwe technologieën die helpen om contacten te leggen zijn er genoeg, maar ouderen kunnen daar vaak niet goed genoeg mee omgaan.

Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich wel eens eenzaam, blijkt uit onderzoeken. Omdat we steeds ouder worden, is dit een groeiend probleem.

Voor ouderen is het volgens de betrokken onderzoekers lastig om contacten te leggen en te onderhouden. Nieuwe technologieën die daarbij helpen zijn er genoeg, maar ouderen kunnen daar vaak niet goed genoeg mee omgaan.

Het doel van dit project is om ouderen daarbij te helpen, aldus Games for Health, een organisatie die toegepaste games voor de gezondheidszorg bedenkt.  

Kinderen gamen met ouderen

Volledig scherm
Marcel Olde Rikkert. © Bert Beelen

Onder leiding van klinisch geriater en professor Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc wordt een digitale speelomgeving ontwikkeld waar ouderen en kinderen elkaar kunnen ontmoeten om samen te gamen. 

Het idee erachter is dat verschillende generaties elkaar spelend vermaken, helpen en uitdagen. Daarbij valt te denken aan rekenspelletjes waarbij ouderen (klein)kinderen kunnen helpen met het leren van de tafels of waarbij ze samen het geheugen trainen.

Radboudumc en Games for Health gaan de spellen samen ontwikkelen. Ze worden ook meteen getest bij de doelgroepen. Er zijn al verzoekjes binnengekomen voor een memoriespel met familiefoto's. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement