Kunstproject bij Nieuwe Oogst, de voorloper van het Young Aret Weekend
Volledig scherm
Kunstproject bij Nieuwe Oogst, de voorloper van het Young Aret Weekend © Marc Van Oene

Nijmegen heeft alweer nieuw festival: Young Art Weekend voor jonge kunstenaars

NIJMEGEN - Nieuw, jong, energiek en uitdagend. Daar zijn ze op geselecteerd. Zes Nijmeegse kunstinstellingen laten 26 kersvers afgestudeerde kunstenaars zien onder de naam Young Art Weekend. De stad heeft alweer een nieuw festival: van 1 tot en met 3 november.

Galerie Bart laat al jaren onder de noemer ‘Nieuwe Oogst’ beginnende kunstenaars zien en Extrapool heeft de vergelijkbare expositie ‘Destilaat'. De organisatoren selecteren het opkomend talent tijdens  de eindexamenexposities van de Nederlandse kunstacademies.

Dit jaar wordt het anders en groter. Zes Nijmeegse kunstinstellingen hebben de handen ineen geslagen en er een festival van gemaakt. Young Art Weekend wordt een evenement waar het publiek kan kennismaken met de kunstenaars van morgen. 

,,Het wordt heel divers”, zegt Youri Appelo, curator van Expoplu en een van de organisatoren. ,,Want iedere galerie heeft zijn eigen stijl en kiest kunstenaars die daarbij passen.” Volgens hem is de schaal van de samenwerking uniek in Nederland. ,,Ik ken geen steden waar zo veel kunstinstellingen samen zoiets opzetten. We willen hiermee de bezoeker een representatief beeld bieden van de nieuwe tendensen in de beeldende kunst.”

Exposities, performances en talkshows

Appelo hoopt dat de omvang van het evenement ook kunstliefhebbers van buiten naar Nijmegen trekt. Ze kunnen een kunstroute volgen. Behalve exposities zijn er activiteiten zoals performances en talkshows. 

,,We willen Nijmegen op de kaart zetten met met Young Art Weekend Nijmegen als een stad die jong talent en experiment omarmt en waar beeldende kunst een plek heeft. Dit nieuwe festival is een mooie aanvulling op het cultuuraanbod in de stad. Volgens onderzoeken is er immers niet zo veel op het gebied van moderne kunst. Dat valt best mee maar de instellingen zijn kleinschalig. Door deze samenwerking zijn we beter zichtbaar.”

26 kunstenaars

Voor het Young Art Weekend zijn 26 jonge kunstenaars geselecteerd. Ze komen van de academies uit Groningen, Arnhem, Zwolle, Enschede, Den Bosch, Den Haag, Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Rotterdam en Breda.

Hun werken zijn te zien in de Derde Wal (oude belastingkantoor), Extrapool, RUIS, Singular Art en Galerie Bart. Expoplu wijkt uit naar het Besiendershuis omdat in eigen huis een expositie van Biënnale Gelderland.

Young Art Weekend opent vrijdag 1 november om 20.00 bij het oude belastingkantoor en een half uur later zijn alle locaties te bezoeken. Zaterdag en zondag  is het kunstfestival van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Het programma staat op youngartweekend.com.