Schets van de moskee die in Nijmegen moet verrijzen aan de Neerbosscheweg.
Volledig scherm
Schets van de moskee die in Nijmegen moet verrijzen aan de Neerbosscheweg. © m3 Architekten

Nijmegen verkoopt grond voor bouw moskee bij station De Goffert

NIJMEGEN - Nijmegen heeft grond verkocht aan de Islamitische Stichting Nederland voor de bouw van een nieuwe moskee bij station De Goffert. Op een deel van het huidige parkeerterrein aan de Neerbosscheweg, tussen 52 degrees en BMW-garage Bert Story,  komt een groot wit gebouw met twee minaretten.

De initiatiefnemers hebben woensdagmiddag het voorlopige schetsontwerp van de nieuwbouw van Eyup Sultan Moskee gepresenteerd, plus de inrichting van het terrein eromheen.

Het koopcontract met de Islamitische Stichting werd dinsdag 8 oktober afgesloten. Voor de wijkbewoners is er maandag 21 oktober een  informatieavond. Zij ontvangen daarvoor een uitnodiging.

De moskee bestaat niet alleen uit gebedsruimten maar er worden ook winkeltjes, kleinschalige horeca en een kapsalon ingericht. Verder is voorzien in een stilteruimte voor andersgelovigen. Vanaf het Goffert-station worden wandelroutes in het groen aangelegd. De gemeente denkt dat zo de hele omgeving er beter uit gaat zien.


Rechtsextremisten
Om de bouw van de moskee mogelijk te maken moet het bestemmingsplan van het parkeerterrein aangepast worden. De voorbereidingen zijn al gestart, de formele procedure begint naar verwachting eind van dit jaar of begin volgend jaar. Dan kunnen er bezwaren ingediend worden.

De plannen voor de nieuwbouw zijn er al jarenlang en dat heeft ook al regelmatig tot protesten geleid van met name rechtsextremisten.     

Het ontwerp van de moskee bij station De Goffert.
Volledig scherm
Het ontwerp van de moskee bij station De Goffert. © m3 Architekten