Een vol strand in Nijmegen.
Volledig scherm
Een vol strand in Nijmegen. © Gerard Verschooten

Nijmegen zoekt massaal de waterkant op: ‘Er is nog steeds genoeg om afstand te houden’

NIJMEGEN - Nijmegenaren zoeken deze warme dag massaal verkoeling aan de Waal. Vooral het strand naast de spoorbrug doet denken aan een Spaanse costa. Het winkelcentrum trekt deze Hemelvaartsdag wel bezoekers maar niet te veel. Het oude spreekwoord ‘vrouwen bloot, handel dood', laat zich weer gelden.

Langs de railing van de fietsbrug naast de spoorbrug staat het vol met fietsen. Dat zie je gewoonlijk alleen tijdens de Vierdaagsefeesten. ,,Gezellig druk”, zeggen vier jonge vrouwen die in een kringetje ieder op een eigen handdoek zitten op het strand vlak naast de brug. 

,,Er is nog steeds genoeg om afstand te houden. We hebben juist voor dit strand gekozen omdat we graag mensen willen kijken”, zegt een van hen. ,,We zitten immers zo veel alleen.” Haar naam wil ze niet zeggen. ,, Iedereen neemt elkaar de maat op social media, daar heb ik geen trek in.”

Genoeg plaats in Rivierpark

Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Het rivierpark in Nijmegen is groot genoeg om veel bezoekers een plaats te bieden. Behalve aan de Waal liggen ook mensen aan de oevers van de Spiegelwaal, de nevengeul aan noordkant. Het voordeel van dat water is dat je erin kunt zwemmen. Gezinnen met kinderen kiezen voor die optie vanwege de veiligheid. Ook roeiers en watersporters met surfplanken zijn er lekker bezig. Hoe verder van het stadscentrum hoe meer ruimte op de stranden.

Andere plekken waar Nijmegenaren verkoeling zoeken zijn het kleine strandje bij de Kaaij en in de Stadswaard. De boogbrug die daar naartoe leidt is afgesloten maar via de Ooijsedijk kun je er ook komen.

Stadscentrum

Gewinkeld wordt er deze vrije dag ook, maar met mate. Er is ruimte genoeg in de grote winkelstraten als de Broerstraat. Vooral de ijssalons zijn populair of mensen kopen een drankje of een hapje bij een van de cafés om dat op een bankje je nuttigen.

De Broerstraat in Nijmegen op Hemelvaartsdag.
Volledig scherm
De Broerstraat in Nijmegen op Hemelvaartsdag. © DG