Volledig scherm
PREMIUM
De vier gefusilleerde Nijmeegse politiemannen: Wim Beerman, Herman Oolbekkink, Albert Marcusse en Bart Hendriks. © Collectie Charles Derksen

NIOD-onderzoeker: ‘Bij Nijmeegse politie heerste de verzetsgeest’

NIOD-ONDERZOEKNIJMEGEN / AMSTERDAM - Het heersende beeld over de Nederlandse politie in oorlogstijd liegt er niet om. Collaborateurs waren het, moffenknechten die Joden uit hun huizen te haalden en hun bezittingen inpikten. Het klopt dat de politie als organisatie een zeer kwalijke rol heeft gespeeld. Maar er is ook een kant waar lang over is gezwegen: die van het verzet binnen de politie. 

Quote

Er waren in Nijmegen relatief veel politieman­nen betrokken in een actief netwerk

Hinke Piersma, NIOD

Pas nu is daar onderzoek naar gedaan door het NIOD en wordt duidelijk dat er in Nijmegen iets bijzonders aan de hand was. De studie Op eigen gezag - Politieverzet in Oorlogstijd laat zien dat waar het meestal individuele agenten waren die het risico durfden te nemen, er in het Nijmeegse korps sprake was van een harde verzetskern.

 ,,Dat is opvallend”, zegt onderzoekster Hinke Piersma van het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, ,,Er waren relatief veel politiemannen betrokken in een actief netwerk. In het korps heerste over het algemeen ook een anti-Duitse houding. Men wilde het Nijmeegse korps omsmeden tot een geoliede nationaal-socialistische machine, maar dat is niet gelukt. In Nijmegen heerste de verzetsgeest.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Schooldreiger’ (25) in Nijmegen blijkt student die schietspel naspeelde: ‘De aanhouding was vet heftig’
    VIDEO | UPDATE

    ‘Schoold­rei­ger’ (25) in Nijmegen blijkt student die schietspel naspeelde: ‘De aanhouding was vet heftig’

    NIJMEGEN - Het Technovium-gebouw aan de Heijendaalseweg in Nijmegen is deze donderdagmiddag ontruimd nadat een man met een wapen in de hand binnen stond. De politie laat weten dat inmiddels het gevaar is geweken en een 25-jarige Nijmegenaar is aangehouden. Kennelijk was de student bezig met de opname van een video die moest lijken op het computerspel Grand Theft Auto.