Volledig scherm
Mater Dei Nijmegen in 1935 © .

Onderzoek Mater Dei-school: aanjager van emancipatie, schets van een tijdsbeeld

Onderzoek naar drie door zusters geleide middelbare meisjes-scholen. Het onderwerp waarop Marieke Smit vandaag aan Tilburg University promoveert, klinkt stoffig, maar is volgens de Nijmeegse hartstikke actueel. ,,Nederland is nog steeds conservatief wat betreft de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt."

'Werk, baan, de geboorte van een kleine. Het is geen rustige tijd geweest." Historica Marieke Smit (37) lacht als ze uitlegt waarom ze ruim elf jaar heeft gedaan over de afronding van haar promotie-onderzoek. Ook zij ziet de symboliek. Want de Nijmeegse deed precies waar de meisjes die ze onderzocht halfweg de vorige eeuw van droomden.

'Werken, moeder worden én een lieve echtgenote zijn.' Dat bleken afgaande op een enquête die Smit terugvond de grootste wensen van de vroegere leerlingen van de Nijmeegse Mater Dei-school. ,,Alleen was die combinatie toen nog niet mogelijk. Lange tijd werden vrouwen na een huwelijk geacht te stoppen met werken."

Nog steeds behoorlijk conservatief

Volledig scherm
Marieke Smit schreef een dissertatie over katholieke meisjeslycea. © Tom Tacken

Een verhaal over meisjesscholen is onherroepelijk ook een verhaal over emancipatie. ,,De tijden zijn snel veranderd. Ik ben super blij dat ik de kans heb om vandaag te promoveren", zegt Smit, die ook werkt als lerarenopleider Nederlands in Leiden.


 ,,Tegelijkertijd zijn we nog steeds behoorlijk conservatief wat betreft vrouwen op de arbeidsmarkt. Als ik voor mijn werk ergens kom, krijg ik regelmatig de vraag wie er op ons kind past. Het idee bestaat nog steeds dat de zorgplicht vooral op vrouwen rust. Het is goed om dat aan de kaak te stellen."

Aardige ontdekkingen

Smit dook voor haar onderzoek in de archieven van het in de jaren zeventig met het Canisius College gefuseerde Mater Dei. Ze nam behalve Mater Dei ook het Fons Vitae (Amsterdam) en het Tilburgse Theresialyceum onder de loep. Ze focuste zich op de periode 1914-1968 en deed aardige ontdekkingen.

Haar onderzoek verschijnt onder de noemer In deugd en wijsheid groeien ook in de boekhandel. ,,Het neemt je mee terug naar een periode waarin jonge meisjes er nog bewust voor kozen om zuster te worden in een klooster. Dat lijkt iets van een andere planeet, maar is nog niet zo gek lang geleden."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement