Radboudumc
Volledig scherm
Radboudumc © Paul Rapp

Onderzoekers Radboudumc ontdekken ‘missend puzzelstukje’ bij bestrijding van coronavirus

NIJMEGEN - Onderzoekers van het Nijmeegse Radboudumc hebben een belangrijke ontdekking gedaan bij het ziekteverloop bij corona. Dat kan van groot belang zijn bij de behandeling van het longvirus, laten de onderzoekers weten in een publicatie op het wetenschappelijke platform Preprints.

Want hoe kan het dat de longen van coronapatiënten in sommige gevallen zo snel achteruit gaan? 

Quote

We zijn bezig onze eerste behandelin­gen op te zetten

Frank van de Veerdonk, Internist-infectioloog bij het Radboudumc

De onderzoekers hebben een aantal patiënten nauwgezet gevolgd, en concludeerden dat de kortademigheid van de zieken niet alleen het gevolg van een infectie kan zijn.

Frank van de Veerdonk, internist-infectioloog bij het Radboudumc: ,,We hadden het idee dat tijdens dit proces ook de hele kleine bloedvaatjes in de longen lek raken. Die lekkage brengt de longen in de problemen, omdat ze deels vollopen.”

‘Nu behandelingen opzetten’

Een mogelijke reden is dat een belangrijk enzym - genaamd ACE2 - door corona buitenspel worden gezet. ACE2 is belangrijk voor het menselijk lichaam, onder meer om het stofje bradykinine onder controle te houden. 

Van de Veerdonk: ,,Bradykinine maakt bloedvaten lek. We hebben goede redenen aan te nemen dat we bij deze Covid-19-infectie precies dit effect zien. ACE2 receptoren verdwijnen door het virus, waardoor bradykinine vrij spel heeft en de kleine bloedvaten massaal gaan lekken op de plaats van infectie.”

Dat kan wel eens van cruciaal belang zijn bij de behandeling van coronapatiënten. Er bestaan immers middelen om de werking van bradykinine te remmen. 

Het Radboudumc gaat dat nu onderzoeken, samen met onder meer het UMC in Utrecht. ,,We zijn bezig onze eerste behandelingen op te zetten”, aldus Van de Veerdonk. ,,Want voor elk goed idee moet éérst ook het bijbehorende bewijs worden geleverd.”