Een roetveegpiet met op de achtergrond een aantal zwarte pieten, in Nijmegen kom je ze tijdens de intocht allebei tegen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een roetveegpiet met op de achtergrond een aantal zwarte pieten, in Nijmegen kom je ze tijdens de intocht allebei tegen. © Marco De Swart

Ook roetveegpieten tijdens Nijmeegse intocht

NIJMEGEN - Voor het eerst doen aan de Nijmeegse intocht van Sinterklaas ook roetveegpieten mee. Waren ze vorig jaar nog allemaal zwart, dit jaar is aan alle 150 vrijwillige zwarte pieten gevraagd hoe ze het liefst geschminkt willen worden, zegt voorzitter Wouter Fremery van de Stichting Intocht Sint Nicolaas Nijmegen. ,,Zodoende krijgen we dit jaar een mix.”

Een meerderheid van de Nijmeegse zwarte pieten kiest volgens Fremery toch voor de ouderwetse pieten-look: helemaal zwart. ,,Dat is onze oude garde. Ik had die gehechtheid aan de traditie zoals die was ook wel een beetje verwacht. Bij onze jongere vrijwilligers zie je dat het minder uitmaakt. Die zijn al bijna opgegroeid met de zwartepietendiscussie en staan er anders in. Dat moet kunnen.”