Opmars rookvrij terras verdeelt de meningen: ‘Sigaretje moet toch kunnen?’

videoNIJMEGEN - Niet meer roken op sommige terrassen? De meningen daarover zijn sterk verdeeld, blijkt uit een rondje door Nijmegen. Waar voor de een terrassen niet snel genoeg rookvrij mogen worden, noemt de ander het maar overdreven. ,,Het is maar een sigaretje. Je kunt ook verderop gaan zitten.” 

Dat het rookvrije terras aan een flinke opmars bezig is, bevalt zeker niet iedereen. ,,Rookvrije terrassen? Onzin!”, zegt Jan van Heumen uit Boven-Leeuwen erover. 

Sigaretje hoort erbij

Volledig scherm
Jan van Heumen. © DG

Een rookverbod in restaurants, dat begrijpt de roker nog wel. ,,Maar op een terras? Als je ziet dat iemand aan het roken is op een plekje, kun je toch gewoon een plekje verder gaan zitten. Op het terras hoort een sigaretje er een beetje bij. Dan drink je lekker een biertje en is het fijn daar een sigaret bij te roken. In de buitenlucht lijkt het me ook wel meevallen met de overlast”, zegt hij. 

Maud Parie (23) uit Grave is het met hem eens: een rookverbod op het terras gaat te ver. Zelf rookt ze niet. Maar overlast van terrasgangers die wel een peuk opsteken? Nee hoor. ,,Uitlaatgassen stinken ook. En buiten valt het wel mee met de last. Als je er toch last van ervaart, kun je er ook gewoon wat van zeggen.”

Bovendien, zo zegt ze, alcohol drinken is ook ongezond. ,,Dat mag toch ook. Waarom zou roken dan niet mogen op het terras? De gezondheidsrisico's zijn allebei groot.”  

Quote

Op het terras hoort een sigaretje er een beetje bij. Dan drink je lekker een biertje en is het fijn daar een sigaret bij te roken.

Jan van Heumen

Rookzones instellen

Volledig scherm
Jacqueline Jacobs © DG

Anderen zijn minder stellig tegen de plannen van sommige horecazaken. Iets doen tegen roken op het terras, dat snappen Leonie Lukassen (25) en Alex Trienekens (22) uit Nijmegen nog wel. Zelf werken ze ook in een café. ,,En er zijn altijd wel mensen die overlast ervaren”, zegt Lukassen. 

Tegelijkertijd zien de twee rokers nog steeds dat ‘heel veel mensen wél roken'. ,,Een heel verbod gaat te ver. Bepaalde rookzones instellen zou het probleem deels kunnen oplossen. Dat de rokers in een ander deel van het terras zitten dan de niet-rokers.”

 Voor anderen kunnen de rookzones er niet snel genoeg komen. Jacqueline Janssen (75) is bijvoorbeeld groot voorstander. Ze heeft last van astma en dan is een roker naast je op het terras geen pretje. ,,Een rookverbod op terrassen zou een perfect idee zijn. Als je toch wil roken, kun je altijd nog een eindje gaan lopen. 

Goede ontwikkeling

Jacqueline Jacobs (65) is het met haar eens. ,,Het is een goede ontwikkeling, rookvrije terrassen”, zegt ze. ,,Ik wil genieten op het terras. En genieten kan ik niet als ik in de sigarettenrook van een ander zit.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement