Oudere vrouw naar ziekenhuis door brand in flatwoning Nijmegen, appartementen ontruimd

Update | VideoNIJMEGEN - In een flatwoning aan de Burgemeester Hustinxstraat in Nijmegen heeft zondag aan het eind van de ochtend brand gewoed. Vanwege het vuur werden de omliggende appartementen ontruimd. 

Volledig scherm
Brandweerlieden ter plaatse. © Fernando Bot/Persbureau Heitink

Verschillende appartementen werden actief ontruimd door de brandweer. Één persoon is vanwege rookinhalatie naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om een oudere vrouw die daar alleen woonde. Het flatcomplex is inmiddels vrijgegeven. 

De bewoners van het flatcomplex zijn opgevangen bij het in de buurt gelegen guesthouse Vertoef. Aan het begin van de middag zijn zij terug naar hun woningen gegaan. Het vuur woedde in een flatwoning op de derde etage. Een matras is daar in brand gevlogen. 

Veel brandweerlieden

Brandweerlieden hadden het vuur vrij snel onder controle. In totaal waren er zo'n veertig brandweerlieden uitgerukt om het vuur te bestrijden.

De brand had een grote impact, zegt Peter-Paul Leferink op Reinink, de voorzitter van de 200 bewoners van het appartementencomplex. Uiteindelijk zijn er zo’n 50 bewoners geëvacueerd geweest. 

Tegen 13.30 uur konden ze weer terug naar hun appartement. Er was alleen ernstige schade in het appartement waar de brand uitbrak. 

Wel vaker brandalarm

Bewoner Eric Kroeze woont op de derde etage. Hij hoorde rond 11.00 uur de sirenes en rook vervolgens een brandlucht. ,,We hebben toen even op het balkon gekeken en hebben vervolgens - er gingen tientallen mensen naar buiten - het complex verlaten. Ik denk niet dat ik schade heb. We hebben koffie gekregen bij Vertoef.”

Volgens Kroeze gaat op de eerste twee lagen wel vaker het brandalarm af. ,,Daar wonen mensen van Werkenrode. Er gaat wel eens iets mis. Maar echt brand heb ik hier nog niet meegemaakt.”

De brandweer heeft het complex geventileerd. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid adviseerde via Twitter mensen om de hulpdiensten de ruimte te geven. ‘Blijf uit de rook', was eveneens het advies. Wie last van de rook heeft, werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten en de mechanische ventilatie uit te zetten.