Volledig scherm
In het Goffertpark verrees gisteren in korte tijd een Romeins imperium. © Bert Beelen

Ouders hard nodig bij kinderplezier in bouwdorpen

NIJMEGEN - Het blijft voor bouwdorpen in Nijmegen ieder jaar een uitdaging om voldoende vrijwilligers te vinden. Toch telt Nijmegen dit jaar weer een flink aantal huttendorpen, al zijn er her en der wel problemen.

De afgelopen twee jaar was er in Hatert een bouwdorp, maar dit jaar niet. Een gebrek aan vrijwilligers is de oorzaak. Ook in Bottendaal bleek het dit jaar te lastig om voldoende vrijwilligers op de been te krijgen. ,,Het clubje dat een half jaar van tevoren maandelijks bij elkaar komt voor de organisatie van onder andere pallets, sponsoren en vrijwilligers is te klein. Met de ouders op de dagen zelf komt het altijd wel goed. Helaas geen bouwdorp in Bottendaal dit jaar.” 

Maar  in veel wijken in de stad is het wel feest in deze laatste week van de zomervakantie, traditiegetrouw dé week van de bouwdorpen in Nijmegen. Kinderen van de basisschool bouwen her en der hele dorpen van pallets. Ook is er tijd voor sport en spel.

Sommige kinderen printen zelfs nepgeld uit

In het Goffertpak bouwen, klauteren en timmeren 550 kinderen in een eigengemaakt Romeins imperium. Het thema is ‘Romeinen’ en voorzitter Joke van den Berg ziet dat kinderen genieten: ,,Ze creëren hun eigen leefwereld, hun eigen dorp. Sommige kinderen printen thuis zelfs nepgeld uit om mee te handelen.”

Het bouwdorp is deels afhankelijk van sponsors. Maar ook hier is het een klus om genoeg ouders te verzamelen die willen helpen met allerlei klusjes. ,,Het terrein bewaken in de nacht is bijvoorbeeld niet erg populair bij ouders.”

Verplicht om mee te werken

Voor het Disney-bouwdorp in het Kronenburgerpark zijn ouders verplicht een dagdeel vrijwillig te helpen als ze hun kinderen hebben ingeschreven. Met 105 aanmeldingen zit het bouwdorp aan zijn limiet. In de Nijmeegse wijk Hees zit het met 220 deelnemers ook vol. ,,Het bouwdorp is ieder jaar populair. Het thema is ‘op de camping’ en met het tienjarig bestaan van het bouwdorp is er dit jaar extra  feest”, zegt Lieke Schoormans, een van de organisatoren.

Ook in onder meer Dukenburg (thema: Nederland), Brakkenstein (Camping Brakkenstein),  Neerbosch-Oost (Disney) en Oosterhout (Dierendorp) zijn de kinderen volop in de weer met gereedschap.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement