De nieuwe plaquette met de oranje tulpen ter ere van de Amerikaanse zusterstad Albany.
Volledig scherm
De nieuwe plaquette met de oranje tulpen ter ere van de Amerikaanse zusterstad Albany. © Paul Rapp

Over vriendschap met Albany is nu te lezen op Waalkade

NIJMEGEN - Bezoekers van de Waalkade kunnen voortaan lezen welke speciale band er bestaat tussen Nijmegen en de Amerikaanse stad Albany, in de staat New York. In aanwezigheid van onder anderen de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra werd woensdagmiddag een plaquette onthuld die herinnert aan de hulpzending uit Albany in 1947 met spullen voor de door oorlog getroffen Nijmeegse bevolking.

Op de keermuur ter hoogte van Achter de Vismarkt is te lezen hoe de inwoners van Albany in dat jaar fanatiek dagelijkse huishoudspullen, speelgoed en andere bruikbare goederen verzamelden en in een schip laadden. Dat legde aan in Nijmegen op zo'n tweehonderd meter verwijderd van de plek waar nu de plaquette hangt.  

VS-ambassadeur Pete Hoekstra speecht tijdens de onthulling van de plaquette.
Volledig scherm
VS-ambassadeur Pete Hoekstra speecht tijdens de onthulling van de plaquette. © Paul Rapp

De stichting Friendship Albany Nijmegen (FAN) heeft ervoor gezorgd dat de vriendschapsbanden tussen de beide steden weer flink zijn aangehaald. De oranje tulpen die vers bij het informatiebord liggen, zijn een bedankje van de Nijmegenaren aan de inwoners van Albany.

Die stad heeft de oranje tulp als stadsbloem geadopteerd. Jaarlijks in april wordt daar het Tulip festival gehouden. 

Bij de plechtigheid waren ook vertegenwoordigers van de 82nd Airborne Division, burgemeester Hubert Bruls en nazaten van generaal Gavin aanwezig. Gavin was de commandant van die de stad bevrijdde in september 1944 en die Albany enthousiast maakte voor de inzamelingsactie. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement