Een sheltersuit. foto Myrthe Nijman
Volledig scherm
Een sheltersuit. foto Myrthe Nijman © Myrthe Nijman

Pakken tegen de kou voor daklozen vanwege coronavirus

NIJMEGEN - Omdat het al nachten op rij vriest, mogen daklozen die normaal buiten slapen naar de nachtopvang. Ook hardnekkige buitenslapers kunnen nu onder dwang naar binnen worden gehaald, maar dit voorjaar gebeurt dat niet vanwege de afstandsregels omtrent het coronavirus. De GGD en de politie in Nijmegen delen daarom sheltersuits uit.

,,Als het drie nachten op rij vijf graden onder nul is, of als dat de gevoelstemperatuur is, begint normaal wat ik noem het stoeltjesproject”, zegt Joep van den Boogaard van GGD Gelderland-Zuid. ,,Dat is fase 2 van het winterprotocol. In de eerste fase worden er twintig extra bedden beschikbaar gesteld in de nachtopvang in Nijmegen en in fase 2 staan er stoelen op de gang en worden er extra matrassen neergelegd waarop daklozen mogen slapen.”

Anderhalve meter

Quote

We brengen ze samen met de politie naar zo'n vijftien mensen waarvan we weten dat ze buiten slapen

Joep van den Boogaard, GGD Gelderland-Zuid

Het probleem met het stoeltjesproject is dat de regel van anderhalve meter afstand houden, zoals die nu geldt, niet kan worden gegarandeerd. 

,,We hebben daarom met spoed veertig sheltersuits besteld.” Sheltersuits zijn waterdichte, warme pakken waarin mensen niet onderkoeld raken. ,,We brengen ze samen met de politie naar zo'n vijftien mensen waarvan we weten dat ze buiten slapen.”

Doorgewinterde daklozen

De personen om wie het gaat, zijn ‘doorgewinterde’ daklozen die in zelfgemaakte hutjes in het buitengebied van Nijmegen wonen. ,,Ze weten waar ze dekens kunnen halen en zitten overdag in de bibliotheek. Omdat die nu dicht is, kunnen ze overdag naar de dagopvang van IrisZorg.” Volgens Van den Boogaard blijven de mensen het liefst buiten slapen. ,,Ze vinden het moeilijk om bij anderen te zijn. Ze vertonen vaak moeilijk gedrag in de nachtopvang.”

In Arnhem en Ede geldt het winterprotocol ook, maar wordt iedereen vooralsnog binnen opgevangen.

Eerder kreeg dakloze Anthony in Nijmegen al een shelter-suit aangeboden: