Nieuwe verkeersborden aan de Waalkade waarschuwen voor de camera's die kentekens fotograferen.
Volledig scherm
Nieuwe verkeersborden aan de Waalkade waarschuwen voor de camera's die kentekens fotograferen. © Geert Willems

Pas op! Bekeuringscamera’s op de Waalkade

NIJMEGEN - Het is bijna afgelopen met het ongestraft negeren van het inrijverbod op het oostelijk deel van de Waalkade. Deze week heeft de gemeente Nijmegen aan weerszijden van het afgesloten deel verkeersborden geplaatst die waarschuwen voor de twee camera’s die al eerder zijn geplaatst. De borden staan ter hoogte van de Grotestraat en het Holland Casino.

Camera's en verkeersborden moeten ervoor zorgen dat binnenkort automobilisten een bekeuring krijgen als ze toch illegaal over de Waalkade rijden. De camera’s registeren de kentekens en de eigenaar van de auto krijgt daarna een proces verbaal thuis gestuurd. Eerst moet wel het Openbaar Ministerie  (OM) akkoord gaan. 

Belangrijk voor goedkeuring is dat het voor automobilisten wel duidelijk moet zijn dat ze dit deel van de Waalkade niet in mogen rijden en dat er camera's staan die dat registreren. ,,Bij het OM komen uiteindelijk alle bezwaren binnen van mensen die bekeurd zijn en daarom willen ze daar wel weten waar ze aan toe zijn”, legde een woordvoerster van de gemeente eerder al uit. Sommige aanwonenden, horeca-exploitanten en bevoorraders hebben een vrijstelling en hoeven niet voor een boete te vrezen. 

Verboden route over de kade is korter en minder druk

De indruk bestaat dat veel bestuurders het inrijverbod met opzet negeren. Aanwonenden hebben zich daar ook al regelmatig over beklaagd. De route over de kade is korter voor mensen die aan de andere kant van het centrum moeten zijn. Bovendien vermijden automobilisten de vaak drukke singels en het Keizer Karelplein.

Na controle en goedkeuring van het OM kunnen beide camera’s de kentekens gaan registreren. De eerste maand geldt als proefperiode en dan worden geen boetes uitgedeeld, wel waarschuwingen. Pas daarna worden bonnen uitgeschreven. Hetzelfde systeem functioneert al enige tijd op de Griftdijk-Noord in Lent, waar automobilisten niet in de spits mogen rijden.