De nieuwe plastic+-afvalzak.
Volledig scherm
De nieuwe plastic+-afvalzak. © Dar

Plastic afval niet meer gratis: Nijmegenaar moet 5 cent per Plastic+-zak gaan betalen

NIJMEGEN - De nieuwe, oranje plastic+-afvalzakken die Nijmegen gaat gebruiken voor het inzamelen van onder meer plastic afval, zijn sinds afgelopen zaterdag te koop bij de gebruikelijke verkooppunten. De afvalzak kost voortaan 5 cent per stuk, een rol van 10 stuks 50 cent. De huidige gratis zakken, doorzichtig, worden per 1 maart afgeschaft. 

Vanaf 1 maart worden plastic afval, blikken en pakken alleen nog ingezameld als het in zo'n nieuwe zak wordt aangeboden aan de afvalophalers van de Dar. Het is een bezuinigingsmaatregel van de gemeente Nijmegen.

Afvalbedrijf Dar en gemeente Nijmegen hebben berekend dat een gemiddeld huishouden jaarlijks 80 zakken verbruikt. Dat betekent een extra kostenpost van 4 euro. 

De huidige gratis plastic-afvalzak is straks niet meer te gebruiken.
Volledig scherm
De huidige gratis plastic-afvalzak is straks niet meer te gebruiken. © Rik Bors

Veel fout afval in plasticzakken

De gemeente Nijmegen voert de heffing in, omdat er in de huidige zakken voor plastic, blikken en pakken veel afval belandt dat er niet thuishoort. Dat geldt bijvoorbeeld voor hard plastic van tuinstoelen. De gemeente betaalde vorig jaar 650.000 euro voor het uitsorteren van spul dat er officieel niet thuishoorde.

De nieuwe ‘plastic+zakken’ zijn milieuvriendelijk, want gemaakt van opgehaalde plastic verpakkingen,meldt de Dar. Wie nog oude zakken heeft en hiervan af wil, kan die vanaf 1 maart inleveren op het stadhuis Nijmegen, de stadswinkel Nijmegen en bij afvalbedrijf Dar. Deze oude zakken worden hergebruikt.

De bedoeling was eigenlijk dat de oranje afvalzakken al per 1 januari in gebruik zouden worden genomen. Dat is uitgesteld, omdat de productie en distributie van de zakken niet tijdig kon worden geregeld.

Meer info: www.dar.nl/plasticnijmegen