Bezoekers van het Plastival op de Waalkade in Nijmegen zwaaien het schip met het 'plasticmonster' uit dat op weg gaat naar Nestlé in Zwitserland.
Volledig scherm
Bezoekers van het Plastival op de Waalkade in Nijmegen zwaaien het schip met het 'plasticmonster' uit dat op weg gaat naar Nestlé in Zwitserland. © Marten van Dijl

'Plasticmonster’ vaart vanuit Nijmegen naar Nestlé in Zwitserland

NIJMEGEN - Zo’n duizend mensen hebben zondag vanaf de Waalkade in Nijmegen het ‘plasticmonster’ uitgezwaaid dat per boot op weg is naar fabrikant Nestlé in Zwitserland. Met deze actie roept milieugroepering Greenpeace de producent op te stoppen met wegwerpplastic. Eerder leverde Greenpeace zo’n monster van afvalplastic af bij levensmiddelenproducent Unilever in Rotterdam.

Het 'plasticmonster' dat door Greenpeace per schip naar Nestlé in Zwitserland wordt gebracht.
Volledig scherm
Het 'plasticmonster' dat door Greenpeace per schip naar Nestlé in Zwitserland wordt gebracht. © Marten van Dijl

Volgens Meike Rijksen, campagneleider Greenpeace Nederland, moet het probleem van plasticvervuiling bij de bron worden aangepakt. Daar is de actie op gericht.

,,Dat betekent dat grote levensmiddelenfabrikanten als Nestlé en Unilever snel met reductiedoelstellingen op verpakkingen van wegwerpplastic moeten komen en op grote schaal moeten investeren in hergebruik”, meldt ze. ,,Zolang Nestlé meer wegwerpplastic produceert dan te verwerken is, blijft het plastic monster groeien.” Volgens Greenpeace produceert Nestlé jaarlijks 1,7 miljard kilo plastic en wordt 98 procent van hun producten verkocht in wegwerpverpakkingen.

Het plasticmonster wordt via de Waal en de Rijn naar Zwitserland vervoerd, om aandacht te vragen voor het probleem dat deze rivieren veel microplastics bevatten. Deze kleine plastic deeltjes komen uiteindelijk in de zee terecht.

Op de Waalkade in Nijmegen werd zondag het Plastival gehouden, waarmee aandacht werd gevraagd voor een wereld zonder afvalplastic.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement