Het rommelt in de jachthaven.
Volledig scherm
Het rommelt in de jachthaven. © Theo Peeters

Problemen bestuur jachthaven Plasmolen stapelen zich op

PLASMOLEN/MIDDELAAR - Het conflict tussen het bestuur van jachthaven De Driesen in Plasmolen en de havenmeester lijkt zich als een olievlek te verspreiden. Ook de exploitant van het restaurant bij de haven en ligplaatshouders keren zich nu tegen de bestuurders. Zij vragen zich af of het bestuur wel bevoegd is beslissingen te nemen en vinden dat de leden ervan uit hun functie gezet moeten worden. 

De partijen hebben zich bij havenmeester Jan de Vaan aangesloten die zich door de bestuurders in zijn eer aangetast voelt. De twee partijen zijn inmiddels in een rechtszaak verwikkeld. Een mail aan ligplaatshouders waarin volgens De Vaan de suggestie werd gewekt dat hij een greep in de kas zou hebben gedaan, viel verkeerd bij hem. Helemaal toen, volgens De Vaan,  het bestuur niet snel genoeg dat bericht rectificeerde. Het bestuur daarentegen oordeelde dat De Vaan wel erg overdreven reageerde.

De havenmeester meldde zich ziek, de rechter doet binnenkort uitspraak

Booteigenaren voelen zich slecht geïnformeerd

Nu beticht de restauranthouder het bestuur van financieel wanbeheer, onder meer vanwege het niet tijdig sturen van facturen. Zo kreeg hij ineens een energierekening van duizenden euro's, werden foutieve berekeningen gemaakt en kreeg hij geen antwoorden op vragen daarop.  Een merendeel van de ligplaatshouders vindt dat ze slecht wordt geïnformeerd over de gerezen problemen.

Per WhatsApp gevraagd om op te stappen

Ook binnen het bestuur zelf rommelt het. Peter van den Broek, één van de bestuursleden, is een paar weken geleden uit het stichtingsbestuur gezet. ,,Ze hebben me uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel", zegt Van den Broek. Hij was vijftien jaar bestuurslid. ,,Ze hebben me per app gevraagd of ik uit mezelf wilde opstappen. Dat wilde ik niet. Toen kreeg ik een app dat ze me zouden uitschrijven.”

Van den Broek vraagt zich af of dat wel kan, zonder dat daarover - in zijn bijzijn als bestuurslid - een bestuursvergadering heeft plaatsgevonden . ,,Maar de laatste bestuursvergadering dateert ook al van 2013. Dit klopt niet.”

Fraude of vergoeding?

Volgens Van den Broek wordt er, net als bij havenmeester Jan de Vaan, de suggestie gewekt dat hij fraude heeft gepleegd. Met de inmiddels overleden voorzitter had hij de afspraak een vergoeding te krijgen op dagen dat hij de havenmeester verving. Dat liep volgens hem zonder problemen. Maar toen hij recent De Vaan drie dagen verving en daarvoor 25 euro per dag rekende, werd het ruzie. ,,Ik moest onmiddellijk dat geld terugstorten anders zou ik worden beschuldigd van diefstal. Ik heb het geld maar teruggestort.” 

Het bestuur van De Driesen wil niet reageren, ‘zo lang de zaak onder de rechter is’.