Volledig scherm
De Thijmstraat in Nijmegen, met rechts het pand waarin sportschool Nijmegen'82 was gevestigd. © Google Streetview

Protest tegen bouwplan in Willemskwartier

NIJMEGEN - Een complex van 22 zorgwoningen en vier gewone woningen op een binnenterrein. Bewoners van het Willemskwartier vinden het te groot, het zit te dicht op de andere huizen en de wijk wordt er niet beter van. Bovendien klopt er volgens hen niets van de vergunningverlening.

De gemeente Nijmegen krijgt een fors bezwaarschrift tegen het plan, ondertekend door 120 mensen. Het terrein waar het om gaat, ligt aan de Thijmstraat. Tussen de huizen is een pad dat leidt naar een complex van oude bedrijfspanden. 

Tot voor kort zat er sportschool Nijmegen '82. De eigenaar wil er vanaf, ontwikkelaar D&M heeft een plan ontwikkeld voor zorgwoningen en zorgorganisatie Dichterbij gaat ze beheren. De gemeente Nijmegen heeft een omgevingsvergunning verleend.

Muur van zes meter hoog

De buurt zet alles op alles om het plan tegen te houden. ,,Met ons is geen overleg geweest'', zegt Mauk Burgdorffer, bewoner van de Thijmstraat en woordvoerder. Als het plan doorgaat, krijgt hij een muur van zes meter pal tegen zijn schutting. Dat betekent geen zon meer in de tuin. Ook andere wijkbewoners kijken dan tegen blinde muren aan of krijgen permanente inkijk in huis en tuin.

Erger is volgens Burgdorffer dat de gemeente Nijmegen de hand licht met de regelgeving. ,,Er wordt gedraaid om het plan erdoor te wringen. Het kan gewoon niet. Daarom heb ik een WOB-verzoek (Wet Openbaar Bestuur, AN) ingediend. Ik wil de correspondentie en de ambtelijke adviezen inzien."

'Broddelwerk'

Burgdorffer, die zelf bij Rijkswaterstaat werkt, heeft de wetgeving rond dit plan minutieus doorgespit. ,,Het is broddelwerk. Ik maak me er echt kwaad over. Zo kun je niet omgaan met je inwoners."

Het bestemmingsplan laat wonen niet toe. De gemeente noemt de bestemming daarom 'maatschappelijk'. Volgens Burgdorffer is dit discutabel omdat het appartementen zijn waar men min of meer zelfstandig woont.

Andere bezwaren: het bouwplan voldoet niet aan de parkeernormen, het is niet goed voor de verkeersveiligheid omdat er auto's en fietsen naar het terrein moeten terwijl er geen echte ontsluitingsweg is.

Bovendien, vinden de bezwaarmakers, is er een concentratie van kwetsbare doelgroepen. Vlak bij het terrein van de sportschool zijn al zes instanties waar cliënten wonen die zorg of begeleiding nodig hebben.

Burgdorffer: ,,Waarom geen plan met meerwaarde voor de wijk? Bijvoorbeeld creatieve werkplaatsen, een een klein aantal seniorenwoningen of stadslandbouw. Dit project wordt puur ingegeven door financieel voordeel."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement