Racen of remmen? Een lange dag uit het leven op de Graafseweg

VIDEONIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad lijkt een verdere versmalling van de Graafseweg tegen te houden. Woensdag hakt die de knoop door. Aan de vooravond van dat besluit gingen onze verslaggevers een hele dag lang kijken, luisteren en meten.

07.10 uur (locatie 1)

Zes vrachtwagens op rij wachten om het Keizer Karelplein op te rijden. Wat moeten die hier? De Waalbrug zit dicht voor vrachtverkeer. Is de S100 niet sowieso handiger? De vier buitenlandse kentekens zijn wellicht een verklaring voor deze colonne.

07.30 uur (locatie 1)

De stad in is het nu drukker dan de stad uit. De vrachtwagen die de Action heeft bevoorraad, kan soepel de Graafseweg weer op, een rondje plein doen en binnen twee minuten zit de chauffeur op de Graafseweg de stad uit. Opvallend: het is een komen en gaan van echt grote vrachtwagens.

07.45 uur (locatie 2)

Het is ongetwijfeld een kwestie van vaak hebben gedaan en gewoon durven: een Audi rijdt weg bij een huis, achteruit de Graafseweg op. Hij krijgt royaal de ruimte voor deze bijzondere verrichting van een naderend busje van een timmerbedrijf.

Volledig scherm
De verslaggever van ‘De Gelderlander’ flitst op de Graafseweg. © Paul Rapp
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. 't Plein: Tuinvogeltelling
  PREMIUM
  COLUMN

  't Plein: Tuinvogel­tel­ling

  NIJMEGEN - Onlangs las ik in een studie dat door de ruilverkaveling zo'n 80 procent van de akkervogels is verdwenen. Het te open weidelandschap is de oorzaak. Gelukkig las ik tegelijk over de kansen om die vogels weer terug te krijgen. Op de Doornikse Natuurakkers bij Lent waar heggen, struiken, bloemrijke velden en fruitbomen weer een prominente plek hebben gekregen, zijn intussen weer 59 soorten broedvogels gespot. Dit zou de 'gewone boer' toch moeten stimuleren rond zijn akkers ook (weer) zulke échte natuurstroken aan te leggen.
 2. Eerste P-plaatsen voor bakfietsen op Hertogplein als proefproject: ‘Ik wil niet dat klanten een bon krijgen’

  Eerste P-plaat­sen voor bakfietsen op Hertog­plein als proefpro­ject: ‘Ik wil niet dat klanten een bon krijgen’

  NIJMEGEN - Op het brede trottoir van het Hertogplein in Nijmegen zijn drie speciale parkeerplaatsen voor bakfietsen ingericht. In opdracht van de gemeente zijn op de stoep voor speelgoedwinkel De Regenboog vakken gemarkeerd met een bakfietssymbool. Zo kunnen bakfietsbestuurders - onder anderen klanten van de speelgoedshop - hun voertuig kwijt terwijl ze even snel een boodschap doen.
 3. Steun voor klimaatactivist Lars (12) na ophef: ‘Verzet tegen kind met een mening is lekker makkelijk’
  PREMIUM

  Steun voor klimaatac­ti­vist Lars (12) na ophef: ‘Verzet tegen kind met een mening is lekker makkelijk’

  ARNHEM - ,,Ik ken wél kinderen die door hun ouders gedwongen op voetbal moeten, maar geen kinderen die van hun ouders de provincie moeten toespreken.’’ Kindercorrespondent Tako Rietveld (40), die al sinds jaar en dag opkomt voor de mening van kinderen, vindt alle commotie die is ontstaan door de actie van de 12-jarige Lars Westra uit Nijmegen eigenlijk wel prima.