Volledig scherm
De lancering van de raket die de Chinese lander in de atmosfeer schoot. © AFP

Radboud Universiteit en TU Eindhoven bouwen samen superantennes voor de ruimtevaart

UpdateNIJMEGEN - Het Radboud Radio Lab van de Radboud Universiteit en de TU Eindhoven gaan samen nieuwe apparatuur ontwikkelen die gebruikt wordt in de sterrenkunde. Het doel: nieuwe antennes de ruimte in laten gaan, zodat onderzoekers meer te weten kunnen komen over het ontstaan van het heelal. 

Ook hopen zij met de apparatuur vaker zwarte gaten te kunnen ontdekken. 

Hiervoor openen beide instellingen volgende week vrijdag het virtuele Center for Astronomical Instrumentation (CAI). ,,We willen meer antennes gaan ontwikkelen die in de ruimte werken. Normaal werken radioantennes alleen op aarde. Vorig jaar maakten we al een antenne die nu op een Chinese satelliet op de achterkant van de maan zweeft. We waren het eerste Nederlandse team dat met een Chinese ruimtevaartmissie meeging”, zegt sterrenkundige Marc Klein Wolt, directeur van het Radboud Radio Lab. 

Grote voordeel is dat antennes in de ruimte veel preciezer de straling kunnen meten in het heelal. ,,Daardoor kunnen we veel meer te weten komen. Hoe zijn sterrenstelsels ontstaan? En sterren in het algemeen bijvoorbeeld? We gaan op zoek naar antwoorden over het ontstaan van het vroege heelal.”

Nauwkeurige metingen

Wanneer er straks meerdere antennes in de ruimte zweven, vormen die één grote radiotelescoop. Deze technologie, interferometrie, wordt nu al op aarde toegepast. ,,We gaan deze techniek eerst testen in de ruimte. Werkt die, dan kunnen we veel preciezere metingen doen. De antennes zijn dan als het goed is gevoeliger voor straling van golflengtes van onder een millimeter. Zij kunnen dan ook meer en nauwkeuriger zwarte gaten waarnemen en daar scherpere foto's van nemen.” 

Met de technologie loopt Nederland voorop op het gebied van de sterrenkunde. De komende vier jaar worden eerst vooral nieuwe technologieën ontwikkeld. Daarna is het de bedoeling om een nieuw soort antenne in de ruimte te plaatsen en met een ruimtevaartmissie mee te gaan. Het CAI werkt daarnaast samen met gerenommeerde instituten. 

Eerdere samenwerking

Beide instellingen hebben veel ervaring in onderzoek naar ruimtevaart.  Al eerder werkten de TU en de Radboud Universiteit samen. Bijvoorbeeld voor een project waarbij studenten van beide universiteiten meededen aan een experimentele raketlancering in Zweden. 

Ook in de nieuwe samenwerking is het de bedoeling dat studenten en personeel van het lab samenwerken. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Afgelaste optocht Knotsenburg wordt niet op ander moment ingehaald

    Afgelaste optocht Knotsen­burg wordt niet op ander moment ingehaald

    NIJMEGEN - De afgelaste optocht van Nijmegen wordt niet ingehaald. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Knotsenburgse carnaval dat er helemaal geen praalwagens en loopgroepen door de stad trekken. Het is namelijk niet mogelijk om de optocht alsnog door de binnenstad van Nijmegen te laten trekken op zondag 22 maart. Het is dan officieel halfvasten, maar juist in dat weekeinde staat ook de Stevensloop gepland.