Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Radboud Universiteit lanceert huilkamer tegen tentamenstress: ‘Laat je emoties de vrije loop’

NIJMEGEN - Een slecht gemaakt tentamen, problemen met de studie, scriptiestress of verdriet om wat voor reden dan ook? Studenten aan de Radboud Universiteit die even wat minder in hun vel zitten, kunnen vanaf deze woensdag uithuilen in een speciaal daarvoor ingerichte ‘huilkamer’ op de tweede verdieping van het Erasmusgebouw. 

Zij kunnen er ‘hun emoties de vrije loop laten’ en ‘weer tot zichzelf komen’, zo laat de Radboud Universiteit weten op Facebook. De kamer ligt vol tissues om de tranen te drogen en er hangt een spiegel, zodat studenten hun mascara kunnen bijwerken.

,,Je moet het vooral zien als een luchtige actie in deze tentamentijd. Op verzoek van studenten is deze kamer er gekomen”, zegt een woordvoerster van de Radboud Universiteit. 

Gele post-itbriefjes

Op de gele post-itbriefjes die er liggen kunnen de uithuilende studenten hun emoties verwoorden. ,,Bedoeling is dat studenten er met elkaar in gesprek gaan over de tentamentijd en elkaar opvrolijken. We geven er wel duidelijk aan dat als zij écht grote problemen hebben, ze naar de studentenpsycholoog kunnen stappen.”

Het initiatief maakt deel uit van de actie #Radbreak, die ook de vorige tentamenperiode werd gehouden. Via sociale media vraagt de universiteit studenten naar tips om de tentamentijd te verlichten. Zo werden er in de vorige tentamenweken onder meer stoelmassages in de universiteitsbibliotheek en een ontspanningsruimte gerealiseerd.

,,Voor een student hebben we zelfs een schoonmaker geregeld, omdat die daar écht geen tijd voor had. Dit keer realiseren we verder ook yogalessen en knuffelberen. Eerder deze week is er al gratis koffie en thee uitgedeeld om de tentamentijd te verlichten.”

Quote

Bedoeling is dat studenten er met elkaar in gesprek gaan over de tentamen­tijd en elkaar opvrolij­ken.

Woordvoerster Radboud Universiteit

‘Strippenkaart nemen?’

Op Facebook regent het direct reacties, nadat de universiteit de introductie van de kamer bekendmaakt. ‘Waarom was dit er niet in onze tijd?’, ‘een strippenkaart nemen?’en ‘eindelijk een plek voor ons', luidt het op al dan niet sarcastische wijze. 

De Huilkamer is alleen deze week tot en met vrijdag geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. ,,Is het een succes, zetten we het een andere tentamenperiode wellicht weer op.” 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement