Voorzitter Ralf Nieuwenhuijsen van Kamerbreed. De rechter heeft bepaald dat de gemeente Nijmegen het platform niet meer mag negeren. Archieffoto
Volledig scherm
Voorzitter Ralf Nieuwenhuijsen van Kamerbreed. De rechter heeft bepaald dat de gemeente Nijmegen het platform niet meer mag negeren. Archieffoto © Paul Rapp

Rechter: Kamerbreed is wél gesprekspartner en belanghebbend bij discussie rond verkamering

NIJMEGEN - Kamerbreed, het Nijmeegse bewonerscollectief dat strijdt tegen het ombouwen van panden tot studentenhuizen, mag niet worden genegeerd door de gemeente. Dat heeft de rechter bepaald. Volgens de rechtbank is het platform van bewoners wel degelijk een serieuze gesprekspartner.

De gemeente werd een beetje moe van Kamerbreed. Volgens burgemeester en wethouders was de club een 'ongestructureerde actiegroep die geen partij kan zijn bij rechtelijke procedures'. Maar de rechter ziet dat dus anders.

'Buitenspel'

,,Dit betekent dat wij voortaan weer gehoord moeten worden, de gemeente moet ons betrekken bij besluitvorming'', reageert voorzitter Ralf Nieuwenhuijsen van Kamerbreed. Het platform kreeg sinds vorig jaar oktober geen overzicht meer van vergunningsaanvragen van huiseigenaren die hun pand willen verkameren (ombouwen tot studentenhuis). 'Het lijkt erop dat burgers buitenspel gezet worden', zei Kamerbreed toen.

Overlast

Verkamering is een groot thema in Nijmegen. Er is veel vraag naar kamers, maar in wijken waar veel panden veranderen in studentenhuizen, ervaren wijkbewoners soms veel overlast. Kamerbreed manifesteerde zich de afgelopen jaren als een luis in de pels van de gemeente.

Het bewonersplatform vindt dat de gemeente haar beloftes om verkamering tegen te gaan en overlast te bestrijden niet waarmaakt. Vorig jaar november besloot de gemeente de rechtbank in Arnhem te verzoeken om Kamerbreed niet als belanghebbende te horen in juridische procedures over verkamering van woonhuizen.

Gesprekspartner

De rechter stelt nu dat Kamerbreed helemaal geen 'ongestructureerde actiegroep' is. Want, zo staat in de uitspraak: het platform presenteert zich naar buiten als een eenheid, er is een bestuur van vier leden dat besluiten neemt, er is een Facebookpagina, er zijn algemene vergaderingen, het ondersteunt bewoners bij bezwarenprocedures en het platform was - op uitnodiging van de gemeente - gesprekspartner bij een gemeentelijke werkgroep die de nieuwe beleidsregels kamerverhuur voor 2018 voorbereidde.