Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Rechter: Radboudziekenhuis mag waarschuwen voor experimentele behandeling Q-koorts

NIJMEGEN - Het Radboudumc mocht zeggen dat de experimentele behandelmethode van dokter Leendert Kunst gevaarlijk kan zijn. Kunst claimt Q-koorts te kunnen genezen met  ‘autovaccintherapie’. 

De 83-jarige arts uit het Achterhoekse Beltrum heeft een grote schare mensen die geloven in zijn therapie. Daarbij neemt de arts bloed bij de patiënten af, houdt dat een aantal weken apart, om het vervolgens weer in te brengen. Dat laatste gebeurt soms ook door de patiënt zelf.

Chantal Bleeker, hoofd van het Q-koorts expertisecentrum van het RadboudUMC in Nijmegen, noemde de behandeling ‘enorm risicovol’. Kunst wil dat het ziekenhuis die waarschuwing terugneemt. Hij eiste dat de rechtbank het ziekenhuis daartoe zal veroordelen, nog voordat de rechtbank een definitieve beslissing in de zaak neemt. Maar dat gaat de rechtbank te ver.

Voldoende uitgelegd

‘Het ziekenhuis heeft op dit moment voldoende uitgelegd waarom de behandeling gevaarlijk kan zijn. De effectiviteit en veiligheid van de behandeling is nog niet op wetenschappelijk verantwoorde wijze onderzocht', schrijft de rechtbank in een persbericht.

Definitieve uitspraak volgt nog

In deze zaak moet worden afgewogen welk recht het zwaarste weegt, het recht op vrijheid van meningsuiting of het recht op eer en goede naam. De rechtbank komt vooralsnog tot het oordeel dat het recht op vrije meningsuiting voor gaat.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement