Roken op het terras in Arnhem. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Roken op het terras in Arnhem. Foto ter illustratie. © ROLF HENSEL

Rookvrij terras rukt op in Arnhem en Nijmegen: ‘Het stijgt enorm’

NIJMEGEN -  Het rookvrije terras is met een opmars bezig.  In Nijmegen zijn sinds deze week twee terrassen helemaal rookvrij. Ook in de Arnhemse horeca zit beweging:  twee terrassen van horecazaken zijn ook sinds het voorjaar rookvrij, daar komt deze zomer een derde horecazaak bij. 

Op de lijst van niet-rokersvereniging Clean Air Nederland (CAN) staan nu 38 locaties, waar de Nijmeegse en Arnhemse terrassen nog op ontbreken.

,,Die lijst moet bijgewerkt worden, want het zijn er misschien wel twee keer zoveel. Het aantal rookvrije terrassen stijgt enorm'.” 

Voorzichtig begin

Dat zegt Tom Voeten, voorzitter van CAN.  Er zijn, zegt hij, veel ondernemers die heel bewust die keuze maken. Maar er zijn er nog veel meer die voorzichtig beginnen met het rookvrij maken van een hoekje van het terras: kijken hoe het gaat. ,,Dat is de grootste groep.” 

Gezien de aantallen is van een trend nog geen sprake, zeggen ze bij Koninklijke Horeca Nederland. Maar dat verandert.

,,Horecaondernemers spelen zoveel mogelijk in op wensen van gasten. We verwachten dan ook dat steeds meer ondernemers een rookbeleid zullen gaan voeren voor hun terras. Dat kan dus inhouden dat ze besluiten hun terras of een deel daarvan rookvrij te maken,” zegt een woordvoerder. 

Quote

Horecaon­der­ne­mers spelen zoveel mogelijk in op wensen van gasten.

Koninklijke Horeca Nederland

Familierestaurants koploper

Volledig scherm

Koploper op de lijst van horecazaken met een rookvrij terras zijn familierestaurants zoals pannenkoekenrestaurants. Een voorbeeld is de Duivelsberg in Berg en Dal.

,,Familierestaurants nemen vaak als eerste het initiatief, omdat ouders klagen. Je kind in een omgeving waar gerookt wordt, dat wil niemand.” Ook de kwaliteitsrestaurants nemen vaak het voortouw om hun terras rookvrij te maken, merken ze bij CAN.

Een aantal grote steden wil een stap verder gaan. CAN is met een aantal gemeenten als Amsterdam, Rotterdam en Groningen in gesprek over de mogelijkheden om een uitgaansgebied geheel rookvrij te maken.  Vanaf 2020 geldt op schoolpleinen een rookverbod. Een rookverbod voor een uitgaansgebied zou in 2020 haalbaar kunnen zijn, denkt Voeten. 

Oud-roker maakt terras rookvrij

Rookvrij dineren op het terras, dat kan deze zomer bij twee restaurants in Nijmegen: De Meesterproef in het Honigcomplex en bij de Firma aan de Waalkade. Niet dat Bas Hoebink, de ondernemer achter beide horecabedrijven, anti-roker is. 

Sterker nog, tot anderhalf jaar geleden pafte hij zelf een pakje per dag weg. Maar een rookwalm als je zit te eten, dat vinden de meesten niet fijn. ,,En je weet dat roken hartstikke slecht voor je is.”

‘Ga een stukkie van het terras af’

Hij vindt het ook prima als mensen willen roken, maar niet als anderen er last van hebben. Dus ga een stukkie van het terras af en steek daar een sigaret op. ,,Mensen waarderen het heel erg, een rookvrij terras. Vorig jaar hebben we al een proef gedaan bij De Meesterproef, werd er vanaf 17.00 uur niet gerookt.” 

Het rookvrije terras past ook bij de twee restaurants die zich manifesteren op het gebied van duurzaamheid: van gezond eten met (bij de Firma) de focus op gerechten met groenten als basis, van lokaal inkopen en zelf alles maken. Daar past roken niet zo bij.

Het terras van restaurant De Meesterproef in Nijmegen is vanaf nu rookvrij.
Volledig scherm
Het terras van restaurant De Meesterproef in Nijmegen is vanaf nu rookvrij. © Eigen foto
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement