De nieuwe plastic+-afvalzakken.
Volledig scherm
De nieuwe plastic+-afvalzakken. © Dar

Run op oranje plastic+ zakken?: ‘Er is ruim voldoende voorraad’

NIJMEGEN - Plastic afval in Nijmegen moet vanaf volgende week in een nieuwe, oranje zak die geld kost. Bij sommige supermarkten in de stad zijn ze moeilijk te krijgen, zo bleek deze week. 

Is er een run op de nieuwe, oranje plastic+zak? ,,We merken dat de laatste weken verschillende supermarkten vaker hebben besteld en dat ze ook méér afvalzakken hebben besteld”, zegt een woordvoerster van reinigingsbedrijf Dar. 

Bij de Dar waren ook de geluiden binnengekomen dat de nieuwe zakken moeilijk leverbaar zouden zijn. Dat blijkt niet het geval. ,,Er is ruim voldoende voorraad van de nieuwe zakken. Waarschijnlijk is de vraag van Nijmegenaren naar de nieuwe afvalzak groter dan de supermarkten verwachtten”, zegt de woordvoerster. De supermarkten bestellen het aantal zakken wat zij nodig denken te hebben. 

640.000 zakken

De distributeur levert de zakken steeds zo snel mogelijk uit. Tot op heden zijn er zo'n 640.000 nieuwe plastic+ zakken geleverd aan supermarkten, aldus de Dar.

Tot nu toe konden Nijmegenaren hun plastic afval in een gratis zak aan straat zetten. Maar dat verandert vanaf 1 maart. Dan moet het plastic afval in de nieuwe oranje zak. Die kost vijf eurocent, een rol van tien exemplaren kost 50 cent.

Afvalcoaches

Als er vanaf maandag 2 maart toch nog de oude plastic afvalzakken aan straat staan, zal Dar daar coulant op reageren, afhankelijk van de situatie. De woordvoerster: ,,We willen samen met de gemeente Nijmegen eerst aansturen op positieve gedragsverandering. Bijvoorbeeld stickeracties om mensen te informeren om het juiste gedrag te bereiken. Je kunt ook denken aan andere communicatiemiddelen zoals borden. Ook denken we aan het inzetten van afvalcoaches.” 

Dar houdt de komende tijd bij waar het goed gaat en waar het mis gaat. Als dat na verloop van tijd allemaal niet blijkt te werken,  gaat de gemeente boetes uitdelen. De boete bedraagt in dat geval 104 euro.