Volledig scherm
Het laatste stukje dat van Metterswane nog overeind staat. Maar onder de grond rest nog maandenlang sloopwerk. © Paul Rapp

Slopers Metterswane zijn amper halverwege

NIJMEGEN - De sloop van Metterswane is in korte tijd flink gevorderd. Het gebouw tegenover het station is grotendeels tegen de vlakte. Maar de klus is nog lang niet klaar.

Het roze monster. Dat was de liefkozende bijnaam voor Metterswane, ook bekend als het lelijkste gebouw van Nijmegen. Zes weken na de officiële start van de sloop lijkt de draak al gedood. Maar ondergronds blijft hij nog wel een tijdje grommen in zijn hol.

,,We zijn nog niet eens op de helft. In de grond zit nog een gebouw op zich", zegt projectleider Willem-Jan Wagteveld van Beelen Sloopwerken. ,,Voor het oog lijkt het alsof we al veel hebben gedaan en alsof er nu niets meer gebeurt. Maar we blijven nog een paar maanden met tien man en vier sloopkranen actief. Net zoveel als afgelopen periode.”

Kelders en betonnen fundering

De slopers moeten zich nog door zo'n 4,5 meter kelders en betonnen fundering worstelen. Bovendien moet bovengronds een grote hoeveelheid puin worden afgevoerd. Daarnaast staat nog een trappenhuis overeind dat grenst aan een naastgelegen appartementencomplex. 

,,Al met al zijn we nog  tweeënhalve maand bezig voordat we deze plek kaal kunnen opleveren aan de aannemer", zegt Wagteveld. ,,We laten een kuil achter; die vormt straks het begin van de tweelaags parkeergarage die onder de nieuwbouw gaat komen.”

Veiligheid

Over het eerste deel van de sloop is hij heel tevreden; het neerhalen van de hoogbouw blijft een spannend proces. ,,Alles is heel goed gegaan wat betreft veiligheid. Mooi dat die pijn er nu uit is. Je doet van alles om te voorkomen dat er iets misgaat - zoals het plaatsen van containers - maar er hoeft maar één steentje van bovenaf weg te springen en de gevolgen zijn niet te overzien. Iedereen is heel content hoe het tot nu toe is gegaan.”

KondorWessels Projecten (KWP), eigenaar van de voormalige gemeentelijke kantoorkolos, gaat op de plek van Metterswane nieuwbouw plegen. Op de A-locatie, pal tegenover Station Nijmegen, komt vermoedelijk een combinatie van betaalbare woningen (huur en koop), een hotel, een supermarkt en flexibele werkruimtes. Het precieze plan is nog niet bekend. De projectontwikkelaar zei eerder te hopen dat het bestemmingsplan eind dit jaar rond is. In het najaar van 2020 zou dan met de nieuwbouw begonnen kunnen worden. De bouw duurt vervolgens nog twee jaar.

 1. 't Plein: Tuinvogeltelling
  PREMIUM
  COLUMN

  't Plein: Tuinvogel­tel­ling

  NIJMEGEN - Onlangs las ik in een studie dat door de ruilverkaveling zo'n 80 procent van de akkervogels is verdwenen. Het te open weidelandschap is de oorzaak. Gelukkig las ik tegelijk over de kansen om die vogels weer terug te krijgen. Op de Doornikse Natuurakkers bij Lent waar heggen, struiken, bloemrijke velden en fruitbomen weer een prominente plek hebben gekregen, zijn intussen weer 59 soorten broedvogels gespot. Dit zou de 'gewone boer' toch moeten stimuleren rond zijn akkers ook (weer) zulke échte natuurstroken aan te leggen.
 2. Eerste P-plaatsen voor bakfietsen op Hertogplein als proefproject: ‘Ik wil niet dat klanten een bon krijgen’

  Eerste P-plaat­sen voor bakfietsen op Hertog­plein als proefpro­ject: ‘Ik wil niet dat klanten een bon krijgen’

  NIJMEGEN - Op het brede trottoir van het Hertogplein in Nijmegen zijn drie speciale parkeerplaatsen voor bakfietsen ingericht. In opdracht van de gemeente zijn op de stoep voor speelgoedwinkel De Regenboog vakken gemarkeerd met een bakfietssymbool. Zo kunnen bakfietsbestuurders - onder anderen klanten van de speelgoedshop - hun voertuig kwijt terwijl ze even snel een boodschap doen.