'Sluiting van mountainbikepaden is slecht voor de volksgezondheid’
De Kwestie van DirkAlles onder controle willen houden is een Nederlandse ziekte. Jezelf verzekeren tegen kwaaltjes waar je nooit last van hebt. Plannen wanneer je kinderen krijgt of alvast je begrafenis regisseren door de doodskist nog bij gezond leven te bestellen.
Voor het gemak maak je een Spotifylijstje voor tijdens de crematie en hupsakee, je vertrek naar de eeuwige jachtvelden is met gerust hart geregeld.
Nergens ter wereld wordt zo dwangmatig geleefd als hier. Dat agendafetisjisme zie je zelfs terug in de manier waarop we omgaan met de natuur. Natuurlijk, Moeder Aarde wordt ook kapot gemaakt door globalisering, industrialisering, het printen van deze column en verdient derhalve bescherming.
Overbescherming
Maar overbescherming kan ook een planeet creëren die eigenlijk niet meer leefbaar is. De discussie over de mountainbikepaden in de bossen van Berg en Dal en Heumen is daar een goed voorbeeld van. Als het aan de critici ligt, sluiten die namelijk.
Van mijn ouders leerde ik dat je ieder levend wezen moet respecteren, maar wie deze drie beesten moeiteloos op één lijn zet is de nuance uit het oog verloren
,,Men roept dat een paar beestjes de mountainbikers dwarszitten”, zegt directeur van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, Jaap Dirkmaat. ,,Maar het gaat wel om dieren met een beschermde status die gelijk is aan die van olifanten en pandaberen. Als daar in het buitenland niet goed mee wordt omgegaan, zijn we boos, maar hier keuren we het gewoon goed dat zulke soorten in het bos worden platgereden.”
Panda’s, olifanten en vliegende herten. De laatste is een uit de kluiten gewassen keversoort. Van mijn ouders leerde ik dat je ieder levend wezen moet respecteren, maar wie deze drie beesten moeiteloos op één lijn zet is de nuance uit het oog verloren. Een veredeld insect kan toch niet de recreatie en een gezonde leefstijl van duizenden sporters verstoren?
Vrij fietsen
Het erge is dat Dirkmaat de gang naar de rechter heeft gevonden en mocht hij succes hebben, dan volgen meer procedures die tot sluiting van álle paden moet leiden. ,,Ik zie dit als een proefproces”, aldus Dirkmaat. Tegenover Dirkmaat staat stichting MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen.
,,We hebben in de Westermeerwijk al een pad verlegd in verband met het vliegend hert”, zegt voorzitter Alex Peters. ,,Bovendien konden mensen eerst vrij fietsen door de bossen. Met de nieuwe routes beperken we de fietsers, en juist ook de mogelijke overlast, nu tot slechts een paar plekken.”
Bang voor een volledige sluiting en daarmee het einde van een sportief tijdperk in de bossen van Groesbeek is Peters niet. ,,We gaan in gesprek met de provincie en betrokken gemeentes. Samen komen we er vast uit.”
Laten we ervoor zorgen dat we het bestaan leuk en draaglijk houden door recreatie niet te verbieden
Dialoog
Het zou fijn zijn als die dialoog inderdaad uitkomst biedt. We zullen het met zijn allen moeten doen. We moeten de natuur beschermen, maar daar mogen we zelf niet aan onderdoor gaan. Mountainbiken, de hond uitlaten of paardrijden.
Laten we ervoor zorgen dat we het bestaan leuk en draaglijk houden door recreatie niet te verbieden. Als de rechter dat ook niet doet, blijft de bevolking misschien wat langer gezond en stel ik het maken van die playlist voor bij mijn afscheid ook nog even uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws gemist?
Vrouw (21) komt om nadat auto tussen twee trucks belandt • Zo kun je tot honderden euro’s terugkrijgen voor energierekening
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van dinsdag 7 februari. -
PREMIUM
Einde voor groot mountainbike-evenement in Nijmegen: ‘Op deze manier gaat het niet meer’
NIJMEGEN - Het is over en uit voor City Downhill Nijmegen, het bekende mountainbike-evenement dat jarenlang rond het Valkhofpark en de Waalkade werd gehouden. Volgens de organisatie is het mede door strengere eisen van de gemeente niet meer mogelijk de race te houden. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
De Treffers-trainer Echteld ‘doodziek’, collega Roelofsen opgelucht
De Treffers-trainer Leeroy Echteld (54) was ‘doodziek’ van de bekeruitschakeling bij De Graafschap (3-0), maar ook trots op zijn ploeg.
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
-
-
PREMIUM
Géén boetes in Nijmegen-centrum, boa’s staken twee dagen voor meer loon: ‘100 euro per maand erbij’
Boa’s van de gemeente Nijmegen delen dinsdag 14 en woensdag 15 februari geen boetes uit in het centrum van de stad. Het is onderdeel van een landelijk protest van gemeentepersoneel, dat meer loon wil. -
PREMIUMMet video
In dit Nijmeegse centrum worden de gerechten van morgen bedacht
Van zeebaarsfilet tot verse morieljes en wijn: het snelgroeiende Chefs Culinar levert vanuit Nijmegen ‘boodschappen’ aan zo’n duizend horecazaken in Nederland. Onlangs opende het bedrijf een inspiratiecentrum waar nieuwe recepten en concepten worden bedacht.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer