Volledig scherm
De verwoeste binnenstad van Nijmegen na het bombardement van 1944. Midden op de foto de plek waar nu Plein 1944 ligt. © Regionaal Archief Nijmegen

Speciale editie Nieuwscafé in teken van 75 jaar na Nijmeegs bombardement

NIJMEGEN - Het bombardement op Nijmegen, volgende week 75 jaar geleden, is aanleiding voor een speciale editie van het Nijmeegs Nieuwscafé. Die wordt vrijdag 15 februari gehouden in de foyer van de Lindenberg.

Zowel de pijn van het bombardement als het hervatten van het dagelijks leven passeren de revue. Diverse gasten gaan in op vragen als: Wat doet oorlog met je? Hoe overleef je in een stad waar bommen vallen? Wanneer kijk je weer vooruit? Durf je te hopen op betere tijden? Kun je de oorlogspijn vergeten? Waar haal je de kracht vandaan om door te gaan?

Voormalig Gelderlander-journalist Rob Jaspers praat hieroveronder meer met drie vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afghanistan die al jarenlang in Nijmegen wonen. Amal Karam was stadsdichter, Ammar Selman is raadslid en Qader Shafiq is schrijver. 

Ooggetuigen

Ook te gast is Bart Janssen, de Nijmegenaar die al meer dan 25 jaar bezig is om de Nijmeegse oorlogsslachtoffers een verhaal en gezicht te geven. Hij schreef het boek De Pijn die blijft , met ooggetuigenverslagen van het bombardement op Nijmegen.

Binnenkort opent in De Lindenberg een informatiepunt over de Tweede Wereldoorlog, als vooruitgeschoven post van het Groesbeekse Bevrijdingsmuseum. Coördinator Lisa van Kessel licht toe wat we in dit informatiepunt kunnen verwachten.

Ook de nieuwe Nijmegenaar van het jaar, Linda van Aken, is te gast. Zij is voorzitter van de Vincentius Vereniging en al jaren een steunpilaar voor arme stadgenoten. Haar organisatie helpt wekelijks honderden mensen en heeft een kringloopwinkel, een ontmoetingsruimte, een buurtkeuken en een sportruimte.

Het Nieuwscafé, een initiatief van De Gelderlander en het ROC Nijmegen, duurt van 17.00 tot 18.15 uur. Entree is gratis. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement