Stadsschouwburg gaat illegale doorverkoop te lijf

NIJMEGEN - Stadsschouwburg Nijmegen gaat de strijd aan tegen de illegale doorverkoop van toegangskaarten. Bij een aantal populaire cabaretvoorstelling wordt komend seizoen een nieuw systeem gehanteerd, waarbij de digitale toegangscode pas kort voor de voorstelling wordt verstuurd naar de smartphone van degene die de kaarten online bij de schouwburg heeft gekocht.

Volledig scherm
Claudia de Breij staat met haar 'Oudejaarsconference 2019' drie dagen in Stadsschouwburg Nijmegen: van 14 t/m 16 november. De kaartverkoop begint op 7 september. © Hans-Peter van Velthoven

Het gaat om voorstellingen van Theo Maassen, Youp van ‘t Hek, Najib Amhali, Pieter Derks, Claudia de Breij en Henry van Loon. Zij hebben er bij de theaters op aangedrongen systemen te hanteren waarmee het veel moeilijker wordt massaal kaarten op te kopen en voor veel geld door te verkopen.

De populaire cabaretiers is het een doorn in het oog dat theaterzalen bevolkt worden door mensen die veel meer voor hun kaartje hebben moeten betalen dan de oorspronkelijke entreeprijs.

Theaters hanteren op zich al jaren de voorwaarde dat kaarten persoonlijk zijn en niet doorverkocht mogen worden. Tot nu toe ontbrak het aan middelen om dit te controleren, waardoor er een levendige handel in is ontstaan. Dat gaat nu veranderen.

De online-verkoop van toegangskaarten van Stadsschouwburg en Concertgebouw De Vereeniging loopt via Ticketmatic. Die heeft een app waarin aangekochte kaarten worden opgeslagen. Pas 75 minuten voor aanvang van de voorstelling verschijnt de scanbare toegangscode in de app ; die is zo via de smartphone te tonen bij de ingang. Wie op de app wil inloggen, moet hetzelfde e-mailadres gebruiken waarmee de kaarten bij Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw de Vereeniging zijn aangeschaft.

Kaartje in handen

Wie geen smartphone heeft, kan de kaarten op vertoon van een geldig legitimatiebewijs vanaf 60 minuten voor aanvang van de voorstelling bij de kassa afhalen.

Voorlopig blijft het nieuwe systeem beperkt tot een select aantal voorstellingen. ,,Die artiesten hebben ons er specifiek om gevraagd. Maar we doen het niet voor alle andere voorstellingen, omdat er ook veel klanten zijn die echt een kaartje in handen willen hebben”, zegt schouwburgdirecteur Eva Middelhoff. 

Bovendien worden alleen kaarten van de grootste namen voor woekerprijzen doorverkocht. Bij cabaretiers als Freek de Jonge, Javier Guzman of Daniel Arends speelt dat minder en wordt de extra beveiligde kaartverkoop daarom niet toegepast.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement