Marc Klein Wolt bij de lanceerbasis Xichang (China) in 2018.
Volledig scherm
PREMIUM
Marc Klein Wolt bij de lanceerbasis Xichang (China) in 2018. © Radboud Universiteit

Sterrenkundige Radboud in de race voor Klokhuis Wetenschapsprijs

NIJMEGEN - Hoe leg je aan kinderen uit dat zij achter de maan kunnen luisteren naar de oerknal? En wat hoor je dan? Sterrenkundige Marc Klein Wolt van het radiolab van de Radboud Universiteit in Nijmegen doet de ultieme poging. Met zijn onderzoek naar radiostraling uit het hele vroege heelal is hij genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. 

Complex is het onderzoek wel: een radioantenne op een Chinese satelliet die achter de maan hangt om straling op te vangen uit het hele vroege heelal, nog voordat er sterren waren. Nog complexer wordt het als we weten dat deze straling iets moet vertellen over hoe de eerste structuren van het heelal ontstaan zijn. Maar wat pas echt lastig is, is het verhaal vertellen aan kinderen zodat zij het begrijpen. Wetenschapper Marc Klein Wolt (45) van de Radboud Universiteit in Nijmegen gaat de uitdaging aan. ,,Ik heb thuis kunnen oefenen met mijn eigen kinderen.”

De Klokhuis Wetenschapsprijs bekroont jaarlijks interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aan het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering gewijd. Uit 60 inzendingen, afkomstig van universiteiten en hogescholen in Nederland zijn tien onderzoeken genomineerd, waarvan dat van Klein Wolt. ,,Ik ben echt trots op deze nominatie.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement