Volledig scherm
De verplaatsing van de GGD in Heyendaal. © bewerking M Kuster, foto Gerard Verschooten

Studentenflats: gemeente lapt inspraak aan laars

opinieWat betreft inspraak bij nieuwe studenten-flats gaat de gemeente Nijmegen weer in de fout, vindt de Stichting Platform Heyendaal.

Volgens het recent aangenomen voorstel 'inwonersparticipatie' zou Nijmegen aan de slag gaan met het beter betrekken van inwoners. De inkt is nog niet droog, of het gaat meteen al mis. De buurt rondom het GGD-gebouw moet uit de krant vernemen dat de GGD voornemens is te verhuizen. Van de kant van de gemeente blijft het vervolgens ijzingwekkend stil.

Dat voorstel 'inwonersparticipatie' komt als geroepen, want we hebben nogal wat slechte ervaringen met de plannen van wethouders met onze buurt. 'Wij gaan van tien hoog geleidelijk terug naar drie verdiepingen, dat sluit aan bij de wijk', aldus wethouder Depla in 2004. Het resultaat? De Gouverneur, een grijze SSH& torenflat van vijftien verdiepingen.

Onderonsje

Dezelfde wethouder in 2007: ‘U krijgt van ons persoonlijk bericht wanneer u kan inspreken’ op het plan bij voormalig Doornroosje. De omwonenden wachten daar nog steeds op. Het resultaat van een onderonsje met de projectontwikkelaar? Plannen voor een flatcomplex van acht tot verdiepingen voor nog meer studenten.

‘Er is nog niets te melden’, zo schreef de GGD eerder dit jaar. Maar toen lag er al een ontwerp voor een nieuw pand van vijf verdiepingen. Kortom, we worden als bewoners, als Nijmegenaren, keer op keer niet serieus genomen.

(Lees verder onder de illustratie)

Volledig scherm
Overzicht van bestaande en geplande studentenhuisvesting in Nijmegen Heyendaal. © Stichting Platform Heyendaal

Bewonersperspectief?

De SSH&, daarentegen, wordt uiterst serieus genomen door de gemeente. De GGD-locatie, gelegen tussen de stad en de campus, is ideaal voor de studenten en SSH& ontwikkelt daar graag. Vanuit het perspectief van de SSH& begrijpen wij dat wel. Maar hoe zit het met het bewonersperspectief? Volgens het voorstel ‘inwonersparticipatie’ moeten inwoners meer invloed hebben op hun eigen leefomgeving. Die in onze wijk is uit balans met inmiddels al 2460 (!) studentenwoningen. Dukenburg is aan het vergrijzen, waarom niet op korte termijn studenten in het lege bejaardenhuis Dukenborg?

Wij zien het liefst dat het motto 'asfalt eruit, groen erin' ook op het GGD-terrein wordt toegepast. Waarom dan geen gemend woontype (laag/midden), eventueel gecombineerd met zorgwoningen? We willen gewoon een wijk die qua leefbaarheid in balans is. Daarom onze oproep: neem ónze zorgen én het voorstel 'inwonersparticipatie' nu eens serieus.

Olav Smeets is voorzitter van de Stichting Platform Heyendaal.