Volledig scherm
PREMIUM
Ontwerp uit 2014 voor de bouw van Koningsdaal, de nieuwe wijk bij stadsbrug De Oversteek. © Bouwfonds IPTC

't Plein: Prijzengekte rond woningen Waalfront-West

columnSoms val ik stil als ik de prijzen zie van de nieuwbouw in het Waalfront- West. Voor een appartement, woning of penthouse zijn prijzen van vijf ton al aan de lage kant. Zes ton, zeven ton, acht ton en zelfs 1,2 miljoen euro zijn de vraagprijzen medio 2019. En dan gaat het soms zelfs maar om een driekamerappartement.

Rob Jaspers

Rob Jaspers, oud-journalist voor de Gelderlander, schrijft als bevlogen kenner en betrokken inwoner van Nijmegen over wat er speelt in zijn stad. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar.
Klik voor eerdere columns

Quote

Het is eigenlijk een maf sprookje, die koopmarktWanneer stopt deze prijzengekte? Valt het de ontwikkelaar te verwijten? Hij speelt gewoon in op de huidige koopmarkt.

Kijk je naar de WOZ-waarde (voor de onroerend goed belasting) van eerder opgeleverde woningen aan het Waalfront dan zie je dat die waarde in twee jaar tijd enorm is gestegen. 130.000 tot 150.000 euro meerwaarde is vaak normaal. Woningen die in 2017 voor 284.000 euro werden verkocht, zijn nu 424.000 euro waard.

Het is eigenlijk een maf sprookje, die koopmarkt. Vijf jaar geleden was het nog crisis. De discussie in Nijmegen ging toen over de bouw van tijdelijke goedkope woningen, ook in het Waalfront-West.

Het was de enige manier zo leek het om nog snel betaalbare woonruimte te realiseren voor al die wachtende woningzoekenden. We zijn het vergeten.

Wat ook verdrongen lijkt, is dat ooit door het stadsbestuur is vastgelegd dat 40 procent van alle 2.000 nieuwe woningen in het Waalfront betaalbaar, goedkoop zelfs, zouden zijn. Corporatie De Gemeenschap heeft er een zeventigtal gerealiseerd. En er liggen plannen voor nog een honderdtal, misschien tweehonderd. Of dat lukt is afwachten. En wat wordt de huurprijs? 600 euro?

In Nijmegen zakt het aantal echt goedkope huurwoningen(412 euro per maand) al vele jaren. Maar de vraag ernaar stijgt nog steeds. En ja er zijn best starters, jongeren, die iets willen kopen in Nijmegen. Maar zijn ook kansloos door die hoge koopprijzen. Niet alleen aan het Waalfront, maar ook elders in de stad. Hoe gaat de politiek dit oplossen?

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement