Foto ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © Thinkstock

't Plein: Slim stadsbestuur

COLUMNVele honderden miljoenen worden jaarlijks door de gemeente Nijmegen verdeeld over ontelbare posten. In 2020 gaat het zelfs om 842 miljoen euro. Raadsleden stoppen er heel wat uren in om een helder zicht te krijgen waar al dat geld heen gaat en waar de risico's (soms verstopt) zitten.

Rob Jaspers

Rob Jaspers, oud-journalist voor de Gelderlander, schrijft als bevlogen kenner en betrokken inwoner van Nijmegen over wat er speelt in zijn stad. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar.
Klik voor eerdere columns

De oppositie zoekt bovendien ook nog naar mogelijkheden voor een andere verdeling van die euro's. Voor het eerst sinds 2010 moet de gemeente ook weer stevig bezuinigen, er komen miljoenen euro's minder van het Rijk binnen. Die jaarlijkse stadsbegroting is lastig leeswerk. Een boekwerk van ditmaal zo'n 220 pagina's. Maar wil je echt alles weten dan moet je ook nog eens vele tientallen bijlagen doornemen. Ik vind het daarom knap dat de gemeente de begroting sinds enkele jaren telkens weet samen te vatten in een graphic van één pagina. Maar misschien is die versimpeling ook wel misleidend te noemen. Die graphic houdt veel te veel verborgen.

Fantastische voornemens
Als je door de begroting bladert, struikel je over fantastische voornemens. Vorig jaar benadrukte het stadsbestuur dat het wilde gaan voor slimme maatregelen, slimme samenwerking, slimme duurzaamheid. Ik vroeg me toen af waar dat veelgebruikte woord slim voor stond: een intelligente schrandere aanpak of juist een gewiekste, misschien zelfs een doortrapte aanpak?

Ditmaal vallen mij weer andere doelstellingen op. Het stadsbestuur belooft te opereren als een solide, betrouwbare, transparante én moderne overheid. Het belooft open te staan voor initiatieven van burgers en de belevingswereld van de bewoners telkens centraal te stellen. De opgaven in de stad én de ervaringen van de bewoners bepalen wat het stadsbestuur en het ambtelijk apparaat te doen heeft. Daarna volgt de aankondiging: we zijn van de stad en werken voor de stad, we nemen weloverwogen besluiten. Poeh, durf je na zulke beloftes nog wel te mopperen op het stadsbestuur?

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement