Volledig scherm
© Paul Rapp

Tbs’ers Pompekliniek krijgen vanaf woensdag verlof met dubbele begeleiding

NIJMEGEN - Tbs’ers van de Pompekliniek mogen vanaf woensdag alleen nog maar met minimaal twee begeleiders met verlof. Die maatregel is genomen om te voorkomen dat er nog meer delinquenten tijdens het verlof vandoor gaan.

Dat gebeurde de afgelopen weken namelijk twee keer, steeds terwijl er maar één begeleider aanwezig was. Een ontsnapte tbs’ers,zedendelinquent Ronald van Z., is sinds vrijdag spoorloos.

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls drong dit weekeinde aan op extra maatregelen bij de kliniek, omdat hij zich zorgen maakte over de ontsnappingen. Begin vorige maand ontsnapte ook al een veroordeelde tbs’er, door uit een raam te klimmen en over een hek te klauteren.

Beveiligd

Tot woensdag zijn alle verloven ingetrokken, met uitzondering van noodzakelijke medische verloven. ,,Deze zullen beveiligd worden uitgevoerd", aldus woordvoerder Arend-Jan Alberts van de Pompekliniek.

De kliniek begint op 1 december ook met het gebruik van een enkelband voor tbs’ers die met verlof gaan. Maar, stelt woordvoerder Petra de Maar van TBS Nederland, ,,er is geen enkel verband tussen de recente onttrekkingen en het starten van deze pilot.” De proef werd deze zomer al aangekondigd. En de enkelband wordt ook niet gebruikt voor begeleid verlof, maar alleen als de tbs’er in zijn eentje op pad mag. 

Goed gedragen

De enkelband is ook niet bedoeld voor vluchtgevaarlijke tbs-patiënten: die mogen niet eens naar buiten. Alleen patiënten waarbij wordt ingeschat dat ze niet willen verdwijnen en dat ze zich goed gedragen komen er voor in aanmerking.

De band wordt gezien als extra middel om te controleren waar een tbs’ers zich tijdens het verlof bevindt. Dat gebeurt nu al fysiek, door bij de patiënt langs te gaan. Of per telefoon, waar aan de hand van de gps-functie in het toestel kan wordt vastgesteld of iemand zich op de afgesproken plek bevindt. 

De enkelband is mogelijk voor de tbs’er ,,een extra stok achter de deur om zich aan de verlofvoorwaarden  te houden", stelt De Maar. Vergelijkbaar met de urinecontrole: die moet een tbs’er er van weerhouden om tijdens het verlof alcohol of drugs te gebruiken.